Bursík láká voliče: Nemáme komunisty ani lidi z StB

Praha - Květnové volby do evropského parlamentu jsou za dveřmi a strany lákají své voliče, jak to jen jde. Netradiční postoj zaujali Liberální ekologové Martina Bursíka, kteří lákají své příznivce zejména z řad odpůrců komunistické strany.

Stranu do voleb povede bývalá ministryně zemědělství v Topolánkově vládě Milena Vicenová a sám Bursík si nedokáže představit nikoho vhodnějšího. "Není v České republice kompetentnějšího člověka, kterého můžeme poslat do Bruselu," sdělil pro iDnes.cz předseda strany.

Svůj program představila Vicenová jasným postojek k současné krizi na Ukrajině. "Kdybych seděla v Evropském parlamentu, hlasovala bych pro okamžité sankce a zmrazení účtů i možnosti cestovat pro ty, kteří se podíleli na násilí na Majdanu," tvrdí exministryně a dodává, že ona sama by se přiklonila k podpisu asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou, ale také Moldavskem a Gruzií.

Letošní volby budou podle ní mimořádné, a to zejména díky hrozbě z východu a ukrajinské krizi. Její slova potvrzuje i Bursík, který tvrdí, že "nelze nikde ve světě okupovat suverénní stát."

Podle informací serveru strana láká voliče také na svůj postoj k antikomunismu. "Nemáme na kandidátce žádné bývalé členy KSČ nebo KSČM ani spolupracovníky StB," sdělil portálu Bursík. Na kandidátce se tak ze známějších jmen objeví například dokumentaristka Olga Sommerová nebo Kateřina Jacques.

Související

Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman dorazil na Zemi živitelku, kritizoval Bursíka. Ozval se i Klaus

Prezident Miloš Zeman dnes na úvod největšího českého agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Vymezil se proti tvorbě divočiny z hospodářských lesů, například na Šumavě. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek poděkovali zemědělcům. Úroda podle nich nich bude spíše průměrná.

Více souvisejících

Martin Bursík Liberálně ekologická strana (LES) Eurovolby

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 56 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy