Babiš kvůli zlatým slitkům vyhodil ředitele Státní tiskárny cenin

Praha - Kauza Státní tiskárny cenin má další pokračování. Tiskárna, jejíž roční tržby se pohybují kolem 1,5 miliardy korun, rozdávala zlaté slitky, mnohdy až v řádů několika tisíců korun. Tímto zajímavým dárkem byli obdarováni například politici nebo lidé s vazbami na Ivo Rittiga. To se však nelíbilo ministru financí Andreji Babišovi, který před malou chvíli generálního ředitele Richarda Bulíčka odvolal.

"Ministr financí právě odvolal generálního ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka, na uvolněné místo bude vypsáno výběrové řízení," tvrdí strana ANO na sociální síti.

"S panem ředitelem jsme se rozcházeli v pohledu na efektivitu a hospodárnost v oblasti věcných darů", uvedl ke svému rozhodnutí ministr financí Andrej Babiš.

Na dary, které tiskárna rozdávala v podobě zlatých slitků, před nedávnem upozornil server iHned.cz. Podnik sice oficiálně nevydal žádný seznam obdarovaných a zdůvodnil to tím, že k tomu není povinnen, serveru se přesto podařilo získat jednu takovou evidenci, která obsahuje více než 200 jmen.

Na své si tak přišli například někteří vysocí úředníci, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, jeho náměstek Ladislav Minčič, ale i majitelé soukromých firem. Jedním z nich je údajně také Jan Janků z papírny Neograph, která je v posledních dnech skloňována ve všech pádech v souvislosti s lobbistou Ivo Rittigem a údajným tunelováním pražského dopravního podniku.

Slitky za 4,7 milionů korun

Ministru financí se však tato praktika nelíbila, neboť tiskárna v posledních pěti letech podle informací Lidovýcn novin rozdala zlaté slitky za 4,7 milionu korun. Babiš si proto vyžádal podrobnější informace o těchto darech, ředitel tiskárny Richard Bulíček se však hájil tím, že oficiální seznam příjemců darů neexistuje a proto jej nemůže poskytnout. Resort financí však toto tvrzení příliš neuspokojilo.

Státní tiskárna slitky obhajovala také tvrzením, že musí obstát v konkurenčním boji, neboť působí v klasickém tržním prostředí. "Je důležité říct, že Státní tiskárna cenin je státní podnik, ale oproti Lesům ČR, Českým drahám nebo České poště nemá ani jednu zakázku garantovanou zákonem jako oni," sdělil Bulíček Ln a dodal: „Loni jsme do reklamních dárků dali 0,13 procenta našich výnosů."

Související

Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Zlato Miloš Babiš (hnutí ANO) Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy