Zaorálek pošlapal obraz, který Havel vytvořil

Praha - Podpora Tibetu v Česku žije. Tento vzkaz vyslalo pod okny Černínského paláce několik set lidí, kteří přišli demonstrovat proti poslednímu kroku české diplomacie.

V odpoledních hodinách v pondělí proběhla demonstrace před sídlem ministerstva zahraničních věcí. Akci, kterou narychlo spolupořádal mimo jiné exministr Martin Bursík a herečka Bára Hrzánová, podpořilo hned několik iniciativ a nevládních organizací jako Amnesty International, Člověk v tísni či PEN klub. Moderovala ji Ester Janečková.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Sobotkova vláda má za sebou první demonstraci
 

Tibetskými vlajkami se to mezi protestujícími jen hemžilo a všichni se shodovali v názoru, že Česko by mělo pokračovat v odkazu Václava Havla. "Byl prvním státníkem, který pozval dalajlámu na oficiální návštěvu. Ty další následovaly až poté," ocenil přínos Václava Havla Martin Bursík.

Mezi demonstranty se objevil také exministr spravedlnosti a kandidát TOP 09 do europarlamentu Jiří Pospíšil s mecenáškou umění Medou Mládkovou.

Protestní shromáždění, které probíhalo ve velmi poklidné atmosféře, se nepodařilo narušit ani skupince podporovatelů Číny a Ruska. Jeden z nich s sebou měl transparent, který hlásal, že Tibet je čínský a Krym ruský.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Jan Lipavský

Lipavský se podle Číny dopustil výtržnosti. Setkal se s Tibeťany

Mluvčí čínského velvyslanectví v Praze dnes vyzval Česko, aby se vyvarovalo dalších výtržností ve vztazích mezi oběma zeměmi a respektovalo závazek jedné Číny. Ambasáda tak reagovala na úterní schůzku ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se zástupci tibetské komunity v Indii. Šéf české diplomacie po něm uvedl, že na setkání není nic špatného a že jde o běžnou záležitost.

Více souvisejících

tibet Kateřina Jacques

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 3 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 9 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy