Bojkot ruské ambasády: Zemana nechali doma, vtipkoval Klaus

Praha - Za účasti bývalého prezidenta Václava Klause, poslanců za KSČM i ČSSD se dnes na ruském velvyslanectví v Praze uskutečnila tradiční recepce k výročí konce druhé světové války v Evropě. Akce se oproti minulosti neúčastnil nikdo z nejvyšších ústavních činitelů ani současná hlava českého státu. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) není kvůli ruskému angažmá v krizi na Ukrajině pro takové společenské setkání dobré klima. Naopak Klaus chování vlády a prezidenta považuje za nedobré.

Zatímco Česko slavilo výročí hlavních událostí konce války už včera, právě na dnešek připadá takzvaný Den vítězství v Rusku a zemích bývalého sovětského svazu. Ve stejný den také pořádá ruská ambasáda tradiční recepci. Loni se jí zúčastnil i prezident Miloš Zeman a pak na sebe upozornil nejistým krokem při ceremoniálu odemykání komory s korunovačními klenoty v katedrále sv. Víta. Média kvůli tomu spekulovala o jeho opilosti, Hrad prezidentovu indispozici vysvětlil tím, že měl virózu.

Na rozdíl od loňského roku ale chyběl prezident Miloš Zeman. „Na všech recepcích Kancelář prezidenta republiky standardně reprezentuji já, pan prezident si k tomu vybere dvě tři recepce navíc. To rozhodně není to, co se dneska objevilo v tisku jako nějaký bojkot. Řekněme, že je to taková jemná hrad diplomatických signálů," vysvětluje pro ČRo Kmoníček.

Klaus ČTK a deníku Právo na banketu řekl, že obavy z toho, že by jej mohli novináři napadat, pro něj nebyly důvodem na recepci nepřijít. Naopak pro něj spíše byly motivací. "To, jak se chová současná vláda i prezident, považuji za nedobré," uvedl Klaus, který se oslav 9. května na ruské ambasádě pravidelně účastní. "Jsem loajální člověk, a to i k sobě," dodal.

"Já jsem stará generace, mně byly čtyři roky, když jsem šel s tatínkem za ruku a tady přijížděly ty tanky. Takže já vím, že konec války byl devátého, opravdu, ne osmého, jak se to teď nesmyslným způsobem posunulo. Válka byla historickou tragédií. Máme to brát v úvahu a respektovat. Chodil jsem sem dlouhá léta a považoval bych za neloajální vůči sobě, kdybych se polekal toho, že budou nějací pisálkové psát nevlídné zprávy o mně," prohlásil Klaus.

Všichni na ruské ambasádě podle Klause zaznamenali, že tam byl "absolutně celý Hrad", celá Zemanova kancelář, všichni nejvyšší úředníci. "A jenom Zemana nechali doma. Možná, že mu to nedovolili, aby přišel," vtipkoval Klaus, píše server iDnes.cz.

Na recepci zavítala řada poslanců a členů KSČM a ČSSD a také zahraniční diplomaté. "Nedělám vysokou diplomacii. Toto je oslava porážky fašismu a nemělo by se to s Ukrajinou spojovat," řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Nejsem člověk gest. Když mě někdo pozve, tak jsem pokládal za slušnost přijít," zdůvodnil svou účast poslanec a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil (ČSSD).

Mezi několika stovkami hostů nechyběl ani expremiér Jiří Rusnok, bývalí ministři Martin Pecina, Jan Kavan, Miroslav Grégr a předseda KSČM Vojtěch Filip. Hrad zastupuje kancléř Vratislav Mynář.

Naopak šéfové obou komor parlamentu se z tradiční akce omluvili. "To je společenské setkání a na to, si myslím, není dobré klima," vysvětlil ČTK a Českému rozhlasu svou neúčast Štěch. Ten se spolu s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) zúčastnil dopoledne položení věnců sovětským vojákům padlým při osvobození Československa. Recepce se nezúčastnil ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na návštěvě Moravskoslezského kraje.

"Je to překvapující a pro mě trošku smutné, že se pan prezident a ministři rozhodli nejít. Zřejmě ten tak z určitých míst je takový, že český politik rád ohne hřbet. Já jsem dostal pozvání a především sem jdu vyjádřit to, že když v roce 1945 maminka s otcem utíkali z lágru, tak je sovětská armáda osvobodila," řekl pro iDnes.cz Jaroslav Foldyna.

"Václav Klaus se zřejmě cítí jako vlastenec. Návštěvou ruské ambasády dává najevo, že odmítá, nesnáší Evropskou unii, ve které se podle něj "rozpouštíme jako kostka cukru v kávě", mizí naše vlastní rysy, vlastenectví. Je to smutný případ. Minulý český prezident podporuje agresora, dost možná ani ne tak z proklamovaného vlastenectví (obrany národních zájmů), ale prostě proto, aby se lišil," okomentoval pro Aktuálně.cz Martin Fendrych exprezidentovo počínání.

Nejít slavit na ruskou ambasádu znamená hlásit se k Evropské unii, k Západu, odmítat "nesmírnou sílu vlastenectví", která se projevila okupací Krymu, rozbíjením Ukrajiny, posilováním ruské xenofobie a rasismu, dodal novinář.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus ambasády KSČM

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy