ODS zuří kvůli Stropnickému. Po Sobotkovi požaduje vysvětlení

Praha - Poslanci Občanské demokratické strany požadují po předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, aby vysvětlil postoj svého ministra obrany Martina Stropnického, který přirovnává spojenecké vojáky NATO k okupačním vojskům Varšavské smlouvy a považoval by jejich přítomnost na českém území za problematickou.

„Martin Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu 'Boj o Moskvu'," glosuje Pavel Blažek, poslanec ODS.

„Zájmem Občanské demokratické strany je především bezpečnost České republiky, a tu nám zaručuje v prvé řadě pevné spojenectví v Severoatlantické alianci. Jenže výroky Martina Stropnického naše postavení v NATO podkopávají, protože naši spojenci právem očekávají, že budeme své alianční závazky plnit. A to je zvlášť ve světle současné situace na Ukrajině velmi špatné," vysvětluje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

Psali jsme: Stropnický šokoval Česko: Toto je ministr obrany? ptají se politici Sobotka /ODS/ žádá hlavu Stropnického: Jeho výrok je šílený Stropnický vysvětluje, jak to bylo s jeho výrokem o NATO Sobotka Stropnického za slova o NATO nevymění, ale...

„Přirovnat okupaci z roku 1968 a následný pobyt sovětských okupačních armád k případnému rozmístění aliančních vojsk na našem území tak, jak to provedl Martin Stropnický, je skandální. Jsme hrdí na to, že jsme členy NATO a podporujeme euroatlantickou vazbu. NATO je klíčem k naší bezpečnosti. Proto požadujeme od předsedy vlády vysvětlení," říká Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

„Martin Stropnický se nejspíš ještě drží své role ve filmu 'Boj o Moskvu', daru UV KSSS lidu Sovětského svazu, ve kterém v roce 1985 nadšeně, byť jistě ne zadarmo, hrál poručíka Rudé armády. 'Sovětský lid' v té době představoval i Lotyše, Litevce, krymské Tatary a tak dál, kteří byli toutéž armádou v té době okupováni a násilím drženi v komunistické říši," říká Pavel Blažek, poslanec Občanské demokratické strany.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Martin Stropnický Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy