Nejsem Klausův produkt, jen mě inspiroval, říká nový europoslanec Mach

Praha – Petr Mach ze Strany svobodných občanů před léty pracoval pro tehdejšího prezidenta Václava Klause. Sdílí jeho negativní postoj k Evropské unii i k jednotné měně. Jsem určitě inspirován Václavem Klausem, ale jsem inspirován spoustou dalších osobností, tvrdí Mach.

V europarlamentu má zástupce svobodných velké plány. Aby je uskutečnil, neváhá se spojit Mach i s radikální političkou Le Pennovou. „Mám takový plán, aby Evropský parlament navrhl změnu smlouvy o fungování EU v tom smyslu, aby euro bylo dobrovolné. Proto budu potřebovat polovinu nebo nadpoloviční většinu členů Evropského parlamentu. A pokud půjdu za poslanci z Národní fronty z Francie, tak se jich nebudu ptát na názory na imigraci, prostě je poprosím, jestli by také zvedli ruku pro náš návrh," vysvětloval politik pro Radiožurnál.

Přestože se svobodní v mnohém s Národní frontou Le Pennové neshodnou, členství v jedné frakci Mach nevylučuje. „Já bych chtěl být ve frakci s podobně smýšlejícími. To znamená s těmi, kdo jsou kritičtí vůči všem těm, jak mi říkáme euronesmyslům, ale zároveň jsou to duší liberálové, ekonomičtí liberálové. S těmi, kteří věří, že se stát nemá montovat do života lidí, že jim nemá brát veliké daně a rozdělovat všude možně veliké dotace," má jasno nový europoslanec.

Mach už také předem řekl, že do Bruselu na jednání parlamentních výborů vůbec nehodlá jezdit, jezdit chce pouze do Štrasburku. „Myslím, že když se někdo jmenuje poslanec, tak je poslán do toho rozhodovacího orgánu, aby tam hájil zájmy svých voličů. A myslím si, že aby člověk hájil zájmy svých voličů, tak musí i mezi nimi žít," obhajuje svoje rozhodnutí politik.

„Mně to prostě připadá jako absurdní myšlenka být zvolen do Evropského parlamentu a odstěhovat se do Bruselu. Myslím si, že to způsobí, že ten člověk potom je totálně odtržen od reality a že podvědomě, aniž by si to uvědomil, přestane prostě hájit zájmy svých voličů," dodal Mach.

Související

Více souvisejících

Petr Mach strana svobodných občanů europoslanci

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy