Paroubek poukázal na zajímavou věc, která se týká Prahy, ODS a TOP 09

Praha - ODS vysílá do boje o křeslo primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobodu, který tuto pozici zastával do podzimu loňského roku. TOP 09 proti němu postaví současného primátora Tomáše Hudečka. Oba muže však mají podle Jiřího Paroubka jedno společné: "Oba jsou stíháni v souvislosti s kauzou Opencard."

"Kandidátem na primátora Prahy bude za ODS trestně stíhaný bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda, TOP 09 proti němu nasadí současného primátora Tomáše Hudečka, který je taktéž trestně stíhaný. Oba jsou stíháni v souvislosti s kauzou Opencard. TOP 09 i ODS tedy ze svých středů skutečně vybraly top osobnosti," pošklebuje se předseda LEV 21 Jiří Paroubek.

"To jsou na tom tyto politické strany tak mizerně, že ani ve své tradiční baště, v Praze, nemohou nabídnout alespoň takového člověka, který by nebyl trestně stíhaný? Nebo se TOP 09 a ODS chystají ušetřit městu peníze tím, že nový primátor bude úřadovat z pankrácké věznice?" ptá se s ironií v hlase někdejší předseda vlády.

Sám o sobě tvrdí, že vždy byl a stále je v politice zastáncem presumpce viny. "Obviněný nebo trestně stíhaný by při uplatnění presumpce viny přerušil své členství ve straně a případně se vzdal svých veřejných funkcí. Vrátit zpět by se mohl, až se řádně očistí. Takové opatření má jednak velký preventivní význam a jednak by pomohlo navracet důvěru lidí v politiky a politiku," navrhuje Paroubek.

Kritickému oku někdejšího premiéra neunikla ani další kauza, a to pokutu ve výši 27 milionů korun firmě Lukoil Aviation Czech za to, že před pěti lety při obměně strategických zásob leteckého petroleje údajně "zmizela" zhruba polovina objemu.

"Společnost Lukoil, jejímž jednatelem je Martin Nejedlý, jeden z poradců Miloše Zemana, dostala od soudu platební rozkaz k zaplacení 27 milionů korun. Ty od ní má obdržet Správa státních hmotných rezerv, s níž společnost Lukoil v roce 2009 uzavřela smlouvu o tom, že odebere 30 tisíc kubických metrů starého leteckého petroleje a nahradí ho novým. Starý firma podle plánu odebrala, novým jej ovšem nenahradila ani z poloviny. Do patnácti dnů od doručení platebního rozkazu se společnost může odvolat," popisuje případ předseda LEV 21.

"Prezident Zeman již dříve uvedl, že stran personálního obsazení míst svých poradců se změnami počká, než o sporu mezi Lukoilem a Správou státních hmotných rezerv rozhodne soud. Myslím, že M. Zemanovi již k rozhodování o tom, zda by měl Nejedlý zůstávat poradcem i nadále, nazrává čas...Jsem velmi zvědav, jak se nakonec rozhodne," zamýšlí se Jiří Paroubek.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Tomáš Hudeček Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

Autobus po nehodě v Karlových Varech sjel do kolejí. Na místě jsou zranění, vlaky nejezdí

Autobus ve čtvrtek ráno po nehodě v Karlových Varech sjel na železniční trať a poškodil ji. Na místě jsou zranění, podle dostupných informací jde o 17 osob. Na místě zasahují složky záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy