Středočeský kraj dostal pokutu od ÚOHS, pod smlouvou je podepsán Chládek

Praha - Antimonopolní úřad (ÚOHS) udělil Středočeskému kraji milionovou pokutu za to, že na demoliční práce v bývalém vojenském prostoru v Milovicích nevypsal výběrové řízení. Kraj podal proti pokutě rozklad. Pod smlouvou je podepsán bývalý krajský radní a nynější ministr školství Marcel Chládek, svou chybu ale odmítá. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

Kraj zakázku na demolice zahrnul do smlouvy o pronájmu prostoru v Milovicích společnosti Mladá RP. Smlouva byla uzavřena v roce 2010, kdy byl ve středních Čechách hejtmanem David Rath.

Chládek tvrdí, že podepsal jen to, co schválila rada kraje. Jeho podpis je ale i pod dodatkem smlouvy, díky němuž připadá firmě veškerý kovový a další odpad v bývalém vojenském prostoru. "I k tomuto podpisu jsem byl pověřen radou kraje," řekl MfD Chládek.

Psali jsme:
Chládkův titul PhDr.? Něco tady pokulhává, tvrdí deník. UK ministra brání
Chládek zažaloval týdeník Raport: Vlastně o mně napsali, že jsem gauner
 

Od začátku dvacátého století je novodobá historie Milovic spjata s vojenstvím.Symbolem a zároveň jednou ze smutných kapitol naší nedávné historie se stal vojenský výcvikový prostor (VVP) Milovice, též Milovice-Mladá. Jeho dějiny začínají již v roce 1904, kdy zde rakouská vláda zřídila vojenský tábor pro výcvik armády, včetně střelnice dělostřelectva.Ke zřízení VVP bylo zabráno 3465 ha půdy a došlo k vysídlení obce Mladá (severně od Milovic), která byla postupně zcela srovnána se zemí.

Za první světové války byly u Milovic zřízeny dva tábory pro ubytování ruských a italských zajatců a vojenský hřbitov. Za velmi nepříznivých podmínek zde bylo internováno 20 000 mužů, z nichž mnozí zemřeli následkem tyfové epidemie a hladu. Jejich těla byla pochována na zdejším vojenském hřbitově, který byl v současné době obnoven a při významných výročích je přístupný veřejnosti.

VVP byl využíván i v období první Československé republiky, za nacistické okupace v letech 1939-1945 zde sídlila německá vojenská správa.Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 byl VVP obsazen a využíván Střední skupinou sovětských vojsk. Odchod sovětských vojáků v dibnu 1991 byl nejen zakončením jedné z neslavných kapitol historie Milovic, ale také koncem existence vojenského výcvikového prostoru, uvedl server milovky.cz.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

ÚOHS Marcel Chládek výběrové řízení

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy