Nagyová vinna: Za zneužití zpravodajské služby dostala podmínku. Žalobci se bouří

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 uznal Janu Nečasovou, dříve Nagyovou vinnou ze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Po předběžném projednání obžaloby ji v neveřejném jednání minulý týden v pátek udělil roční podmínku. ČTK to dnes řekl olomoucký státní zástupce Pavel Komár. Žalobci podle něj proti rozhodnutí podají odpor, a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení.

Součástí rozhodnutí je také zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka. Případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Ondreje Páleníka a Milana Kovandy soud postoupil k vyřešení ministerstvu obrany. Komár uvedl, že páteční rozhodnutí soudkyně Heleny Králové dostalo dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci do datové schránky dnes.

Podle Komára vydala soudkyně trestní příkaz u bývalé šéfky kanceláře expremiéra Petra Nečase Jany Nečasové, dříve Nagyové kvůli zneužití pravomoci. Je to roční podmíněný trest s odkladem na čtyři roky. Dostala také zákaz pracovat ve státní správě. Žalobci prý podají odpor, případ proto podle trestního řádu projedná soud v hlavním líčení. "Trest nepovažujeme za adekvátní," sdělil ČTK Komár. Podobně žalobci podle něj vnímají rozhodnutí ohledně zbylých obviněných.

V případě Páleníka a Kovandy soudkyně případ postoupila ministerstvu obrany, pod které spadá VZ, kvůli případnému kázeňskému provinění. Také proti tomu podají žalobci stížnost, kterou projedná Městský soud v Praze. Soud na to má tři dny. Žalobci podle Komára rovněž podají stížnost ohledně zastavení trestního stíhání Pohůnka.

Kovandův advokát Jiří Matzner potvrdil, že dnes obdržel usnesení o postoupení případu jeho klienta ministerstvu obrany k dalšímu řešení s podezřením z kázeňského provinění.

Obhájce Páleníka Tomáš Sokol dostal text rozhodnutí do datové schránky rovněž dnes a zatím prý nemá bližší informace. Celý den trávil na Městském soudu v Praze, kde obhajuje lobbistu Marka Dalíka v kauze údajného podvodu ohledně nákupu obrněných transportérů pandur pro českou armádu. "Zatím to nebudu vůbec nějak komentovat, protože jak už jsem vyrozuměl, tak protistrana tam bude podávat stížnost proti tomu usnesení. Takže to není uzavřená věc a myslím, že by nebylo rozumné se k tomu nějak dramaticky vyjadřovat. Počkáme si," řekl novinářům.

Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdy Nagyová zpravodajce VZ ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády. Nečas se později s Nagyovou oženil. Zpravodajci odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem tehdejší manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová kauza Nagygate (od 13.6.2013)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy