Bývalý šéfredaktor nařkl policii z obejití zákona

Praha - Ke kritice policie poté, co bylo zjištěno, že odposlouchávala dva novináře kvůli únikům v kauze Pandur, se přidal i bývalý šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský. V Událostech, komentářích na ČT24 nařkl policii z obejití tiskového zákona.

Každý žurnalista má v České republice právo tajit svůj zdroj informací, a to i v případě, že únik těchto informací je nelegální. Jméno zdroje tak nemusí novinář poskytnout policii, ani soudům. Toto právo je uvedeno již v Ústavě, následně je specifikováno v tiskovém zákoně.

A právě ten policie podle Čásenského obešla. "V momentě, kdy si policie jinými prostředky začne zjišťovat totožnost, tak ta ochrana zdroje nemá smysl," dodal. Obejití spočívá právě v tom, že místo oficiální žádosti o zveřejnění zdroje policie sáhla k odposlechu. A ten explicitně zakázán není.

"Je přesně vymezeno, na které trestné činy se ochrana zdroje nedá uplatňovat. Tahle situace mezi ně rozhodně nepatřila. Odposlechy byly nasazeny dva měsíce po vydání článků a policie nic nezjistila," doplnil.

V kauze Pandur policie prošetřovala údajnou předraženost celé zakázky pro českou armádu. Dále se měly v kauze objevit i úplatky. Navíc se spekulovalo nad nevhodností technických parametrů těchto bojových vozidel.

Související

Robert Čásenský Rozhovor

Profit země zastínil Babišovu minulost, Češi si rádi do lidí projektují své naděje, říká Čásenský

ROZHOVOR – Ekonomická prosperita země, která byla na zemi před nástupem koronaviru patrná, ovlivnila uvažování některých voličů. Majitel i šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský se domnívá, že se ekonomická situace výrazně promítla do názoru voličů, kterým nevadí podporovat trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, jenž se za minulého režimu zapletl s StB. „Část voličů si příznivou ekonomickou situaci dávala do souvislosti právě s Andrejem Babišem a nehleděla na jeho minulost,“ říká ve druhé části rozhovoru pro EuroZprávy.cz Robert Čásenský.
Robert Čásenský Rozhovor

Když přišel Babiš, musel jsem zariskovat. Majitelé omezují investigativní novinařinu, říká pro EZ Čásenský

ROZHOVOR – Vzdal se prestižního místa a odešel do nejistoty. Majitel i šéfredaktor reportážně – investigativního magazínu Reportér Robert Čásenský odmítl spolupracovat s Andrejem Babišem. V den, kdy současný premiér koupil vydavatelství MAFRA, věděl, že opustí redakci Mladé fronty Dnes, kterou více než sedm let vedl. „Andrej Babiš není člověk, který by za obrovské peníze koupil mediální dům a pak se založenýma rukama seděl v Průhonicích a nestaral se o to, co se v jeho novinách píše. V takové atmosféře nemůžete dělat pořádnou práci,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz novinář Robert Čásenský.

Více souvisejících

Robert Čásenský Policie ČR

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy