ANO podle Pirátů hrozí obstrukcemi, pokud bude zákon spojovat Babiše a Agrofert

Hnutí ANO pohrozilo podle Pirátů sněmovními obstrukcemi zákona o evidenci skutečných majitelů, pokud se jeho znění neupraví tak, aby nebyl předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš považován za skutečného majitele holdingu Agrofert. Schválením zákona podmiňuje Evropská komise vyplacení 179 miliard korun dotací z Národního plánu obnovy, uvedli dnes Piráti v tiskové zprávě. Vyjádření zástupců hnutí ANO ČTK shání.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) podle Pirátů pohrozili obstrukcemi předpisu. "Babiš je připraven zablokovat 179 miliard z EU pro Česko, které mají jít třeba na léčbu rakoviny či opravu silnic a železnic, pokud se nevypustí v připravovaném zákoně o evidenci skutečných majitelů část, která se dotýká i Babiše a Agrofertu," uvedl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Požadavek ANO podle Pirátů dokládají dokumenty z ministerstva spravedlnosti a potvrdila ho Schillerová na jednání sněmovních klubů minulý čtvrtek. "Něco takového je pro Piráty nepřijatelné, s korupčníky se nevyjednává, a to jsme dali také jasně najevo. Koalice má na tom plnou shodu a zákon musí být projednán v původní podobě," dodal Michálek. Aby Evropská komise uvolnila první platbu podle plánu obnovy, musí Sněmovna urychleně zákon schválit.

Technická novela má podle Pirátů sladit český zákon s evropským právem. "Zákon zajišťuje, aby se neopakovaly kauzy, kdy politici ve střetu zájmů ovlivňují tok dotací směrem ke svým firmám, a přitom z firmy pobírají desítky milionů zisku," uvedli. ANO podle Pirátů chtělo vypustit z novely paragraf, na jehož základě by byl Babiš považován za skutečného majitele Agrofertu. Skupina je nyní kvůli dřívější novele zákona o střetu zájmů v Babišových svěřenských fondech.

Piráti chtějí iniciovat změnu jednacího řádu, která by ve Sněmovně zabránila obstrukcím. Šéfka komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) minulý týden Deníku N řekla, že ve Sněmovně vznikne pracovní skupina, která má bránit paralýze jednání. Řídit by ji měl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Činnost komory v posledních měsících opoziční obstrukce několikrát zcela zablokovaly.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš Agrofert Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy