ANO podpoří vládní návrhy ohledně pohonných hmot, chce prosadit i své

Poslanci opozičního hnutí ANO přes výhrady ve Sněmovně podpoří vládní návrhy na snížení spotřební daně či zrušení silniční daně a přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Na dnešní tiskové konferenci to řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Hnutí chce na pořad aktuální schůze zařadit body ke snížení daně z přidané hodnoty na energie či pohonné hmoty. Pokud se tak nestane, má dostatek podpisů na svolání mimořádné schůze, dodala Schillerová.

Poslanci by dnes mohli projednat dočasné snížení spotřební daně z pohonných hmot, zrušení povinného přimíchávání biosložky a zrušení silniční daně pro část vozidel. Vláda navrhla, aby Sněmovna tyto novely schválila zrychleně už v úvodním kole. Opozice nepokládá opatření kabinetu reagující na zdražení benzinu a nafty za dostatečná. Zákony ale na plénu podpoří.

Zrušení povinného přimíchávání biosložky je podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka jen marketingem, protože Evropská komise přimíchávání vyžaduje a firmy nemají jinou možnost, než v tom pokračovat.

Největším výrobcem biopaliv v Česku je lovosická firma Preol, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Spolu s dalším podnikem z holdingu Agrofert, společností Primagra z Milína na Příbramsku, má na dodávkách biosložek pro státního distributora paliv Čepro dlouhodobě zhruba poloviční podíl.

Pro ANO nadále zůstávají stěžejní poslanecké návrhy opozičního hnutí na snížení DPH u energií a pohonných hmot či na odložení plateb za obnovitelné zdroje energie. Schillerová se pokusí body zařadit na pořad aktuální schůze na čtvrtek nebo pátek. Pokud se tak nestane, ANO nasbíralo necelých 50 podpisů pro svolání mimořádné schůze.

Ve středu chce hnutí ANO na plénu projednat vládní strategii pro řešení uprchlické vlny po ruské invazi na Ukrajinu, oznámila místopředsedkyně dolní komory Jana Mračková Vildumetzová. V dokumentu podle ní chybí konkrétní termíny či bližší údaje o uprchlících.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
 Volební štáb hnutí ANO

Podpora hnutí ANO klesá, přesto by volby vyhrálo, ukazuje průzkum

Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo volby do Sněmovny, avšak jeho podpora klesla o čtyři procentní body na 34,5 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS s 16 procenty hlasů, zatímco třetí příčku by obsadili Piráti s 10,5 procenta. Do Sněmovny by se dostalo také hnutí SPD s osmi procenty hlasů a STAN s 6,5 procenta.

Více souvisejících

Hnutí ANO pohonné hmoty Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy