ANO předloží novelu, šéf tajných služeb by musel nastupovat s nejvyšší prověrkou

Poslankyně opozičního hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová a další zákonodárci předloží novelu zákona o zpravodajských službách. Nový šéf služeb by podle ní musel do funkce nastupovat s prověrkou na stupeň přísně tajné. Mračková Vildumetzová to řekla na dnešní tiskové konferenci stínové vlády ANO.

Opoziční poslankyně tak reaguje na to, že nový ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek disponuje prověrkou na stupeň tajné a o vyšší má zatím zažádáno. Mlejnek měl zároveň kontakty s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupčním případu Dozimetr. Poslanecký klub ANO proto bude dnes večer rozhodovat o tom, zda vyvolá hlasování o nedůvěře vládě.

"Dnes se svými kolegy z bezpečnostního výboru vkládám do systému novelu zákona o zpravodajských službách, která přináší tu změnu, že pokud se někdo stane šéfem zpravodajských služeb, musí nastupovat do této funkce s prověrkou přísně tajné," řekla Mračková Vildumetzová. "Zároveň tuto prověrku mu nesmí dělat jeho podřízení, ale Národní bezpečnostní úřad (NBÚ)," dodala.

Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) na tiskové konferenci uvedl, že to považuje za vysoce odbornou věc, k níž by se měli vyjádřit přímo zpravodajské služby a jejich právníci. "Bez jejich vyjádření bych si nedovolil spekulovat. Toto je věc, která se bytostně týká bezpečnosti České republiky," doplnil.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na dnešním zasedání výboru poznamenal, že o návrhu lze vést debatu. Zpravodajské služby ale podle něj obvykle chtějí mít svého šéfa prověřeného i po vlastní linii. Dává to podle něj logiku i kvůli vnitřním bezpečnostním standardům služby. Nebrání se diskusi například o tom, zda má provádět duplicitní prověrku i NBÚ.

Vláda neshledala minulý týden důvody k Mlejnkovu odvolání kvůli kontaktům s Redlem. Musí ale získat bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) před týdnem dopisem vyzval předsedu vlády Petra Fialu (ODS) k odvolání Rakušana. Ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) totiž jmenuje a odvolává se souhlasem vlády právě ministr vnitra. Fiala pro to nevidí důvod, vláda podle něj v případném hlasování o nedůvěře uspěje. Babišovu výzvu premiér označil za snahu o odvedení pozornosti od jeho vlastních afér.

Podle Mračkové Vildumetzové bylo obvyklým postupem, že před jmenováním nového policejního prezidenta nebo šéfa zpravodajské služby představil tento nominant svoji koncepci sněmovnímu bezpečnostnímu výboru. V případě Mlejnka se tak podle ní nestalo.

Případ Dozimetr je spojen s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Vedle Redla v něm čelí stíhání například bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy