ANO představilo členy stínové vlády, jsou mezi nimi bývalí ministři

Členy stínové vlády hnutí ANO vedené bývalým premiérem Andrejem Babišem je pět ministrů předchozí vlády ANO a ČSSD včetně Aleny Schillerové jako ministryně financí či Karla Havlíčka jako ministra průmyslu a obchodu.

Dále jsou součástí patnáctičlenného kabinetu například bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček jako ministr spravedlnosti nebo bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová v roli ministryně kultury. Hnutí stínovou vládu představilo na dnešní tiskové konferenci po prvním zasedání.

Dalšími členy z řad ministrů předchozího kabinetu jsou ministr obrany Lubomír Metnar, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministrem dopravy ve stínové vládě je poslanec Martin Kolovratník, ministrem zdravotnictví místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Julius Špičák, ministrem školství moravskoslezský hejtman a předseda školského výboru Sněmovny Ivo Vondrák. Ministryní vnitra se stala místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, ministry zahraničí, práce a sociálních věcí a zemědělství jsou poslanci Jaroslav Bžoch, Aleš Juchelka a Karel Tureček.

Babišův stínový kabinet má také tři zmocněnce: Jana Richtera pro sport, Roberta Králíčka pro IT a digitalizaci a Patrika Nachera pro ochranu spotřebitelů.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.
Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš Alena Schillerová Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy