Babiš vyhlásil výběrové řízení na předsedu ÚOHS, po kritice vyškrtl jednu z podmínek

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhlásil výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Oznámila to dnes vláda na svém webu. Přihlášky mohou zájemci podávat do pátku 6. listopadu 12:00.

Uchazeč nakonec nemusí mít už v době podání přihlášky bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné, jak vyplývalo z materiálů, které v pondělí schvalovala vláda. Právě tento požadavek kritizovali opoziční Piráti nebo protikorupční organizace, podle kterých zbytečně omezoval okruh zájemců na veřejný sektor.

Současný šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj odstoupí z funkce k 1. prosinci, rezignaci už dříve předal prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlavě státu minulý týden potvrdil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, že má zájem se výběrového řízení zúčastnit.

Podle původních materiálů musel uchazeč mít bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné v době podání přihlášky do výběrového řízení, následně pro výkon pozice předsedy antimonopolního úřadu na stupeň tajné. Nyní stačí, aby uchazeč doložil, že podal žádost o vydání prověrky na stupeň tajné nejpozději před vydáním rozhodnutí o jmenování.

Babiš v rámci interpelací ve Sněmovně na dotaz jejího místopředsedy Vojtěcha Pikala (Piráti) potvrdil, že požadavky byly upraveny tak, jak to chtěly protikorupční organizace. "Vyhověli jsme volání a apelům. Soutěž může proběhnout podle toho, jak jste si to přáli," uvedl premiér. Rekonstrukce státu na twitteru uvedla, že se jedná o správný krok k výběru nejvhodnějšího kandidáta a posílení důvěryhodnosti ÚOHS. "Pořád je ale prostor udělat výběrko výrazně transparentnější," dodala.

S @Transparency_CZ a @oziveni jsme na nedostatky schválené podoby výběrového řízení upozorňovali. Tohle je správný krok k výběru nejvhodnějšího kandidáta a k posílení důvěryhodnosti ÚOHS. Pořád je ale prostor udělat výběrko výrazně transparentnější.https://t.co/ZNua3q8R50

— Rekonstrukce státu (@RekonstrukceCZ) October 22, 2020

Mezi požadavky na uchazeče o místo předsedy ÚOHS jsou české státní občanství, bezúhonnost, lustrační osvědčení, magisterské vysokoškolské vzdělání v právním nebo ekonomickém studijním programu, nejméně pět let v řídící funkci v uplynulých 15 letech a minimálně pět let odborné praxe v oblasti hospodářské soutěže či zadávání veřejných zakázek.

Po zájemcích o post předsedy se požadují velmi dobré řídící, organizační a komunikační schopnosti, analytické a koncepční myšlení, časová flexibilita, zkušenost s řízením kolektivu nebo orientace v příslušné české i evropské legislativě. Uchazeč též musí předložit svoji krátkodobou koncepci ÚOHS pro jeden rok i dlouhodobou pro tři a více let nebo čestné prohlášení.

Ve výběrové komisi budou podle materiálů, které v pondělí schvaloval kabinet, místopředsedkyně vládního Výboru pro personální nominace Yvona Charouzdová, ředitel odboru práva veřejných zakázek ministerstva pro místní rozvoj Vlastimil Fidler a státní tajemník ministerstva vnitra Josef Postránecký. Podle protikorupčních organizací Rekonstrukce státu, Transparency International a Oživení by se měla komise rozšířit na pět členů a zahrnovat nejen úředníky, ale i odborníky na hospodářskou soutěž a osoby mimo státní správu.

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. V prohlášení zaslaném ČTK Rafaj dále uvedl, že se on a jeho rodina stali terčem vykonstruovaných a nepravdivých obvinění, která byla následně publikována v různých médiích.

Média už dříve uváděla, že by Rafajovým nástupcem mohl být právě Mlsna. Podle Lidových novin ho do čela úřadu prosazuje Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Minulý čtvrtek náměstek Zemanovi potvrdil, že se o místo chce ucházet. Po případném odchodu Mlsny z ministerstva vnitra bude třeba hledat úředníka, který po něm převezme agendu včetně přípravy voleb.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

ÚOHS Andrej Babiš Petr Rafaj (předseda ÚOHS) Petr Mlsna Vojtěch Pikal (Piráti) Rekonstrukce státu Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy