Bartoš vnímá zodpovědnost za ztrátu poslaneckých mandátů

Vedení Pirátů přijímá zodpovědnost za ztrátu mandátů ve Sněmovně. Členské základně to na internetovém stranickém fóru sdělil předseda Ivan Bartoš. O dalším postupu a podobě strany podle něj bude v lednu rozhodovat celostátní fórum. Někteří členové poté, co Piráti po volbách získali pouze čtyři poslanecké mandáty, vyzvali Bartoše k rezignaci, drtivá většina hlasujících v anketě je ale proti.

Piráti utvořili předvolební koalici se Starosty a nezávislými (STAN). Voliči výrazně kroužkovali kandidáty STAN, kterých se do Sněmovny dostalo 33. Koalice skončila se ziskem 15,62 procenta třetí za vítězným seskupením Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a druhým hnutím ANO.

Celkový výsledek je pod společnými cíli koalice, řekl Bartoš. "Bohužel pouhé čtyři mandáty pro Piráty, což je pro nás všechny ohromná rána. Toto nikdo z nás nečekal. Vedení strany za tuto ztrátu přijímá plnou odpovědnost a všechny nás to hluboce mrzí. Ale rozhodně se jako strana nevzdáváme!" uvedl.

Za zásadní milník voleb Bartoš považuje, že obě opoziční koalice dohromady získaly 108 mandátů a mohou utvořit většinovou vládu. Už v sobotu večer podepsaly memorandum o společném postupu. "Při vyjednávání koalice budeme chtít prosadit maximum z našeho programu, aby koalice byla co nejblíže našemu liberálnímu, středovému a protikorupčnímu směru," uvedl Bartoš.

"Samozřejmě teď cítíme smutek a hněv ze ztráty 18 mandátů, tedy řady skvělých lidí, které jsme ztratili. Lidí a jejich asistentů, kteří dodávali kvalitní a poctivou opoziční práci čtyři roky i v těch nejtěžších chvílích, a díky nimž jsme rostli ve volbách do komunálu, Evropského parlamentu i krajských," dodal předseda.

Ztrátu přisuzuje i tomu, že premiér Andrej Babiš (ANO) i hnutí SPD podle něj dali maximum energie do poškození Pirátů. "Kromě dezinformací, se kterými jsme si úplně nezvládli poradit a které se promítly do vykroužkování, byly dalším faktorem kroužkovací kampaně (které mimo jiné přicházely často zcela zvenčí) a chyby ve strategii a kreativním vedení kampaně. Určitě také nepomohlo roztříštění odpovědnosti do struktury mnoha různých orgánů," sdělil Bartoš.

Je podle něj potřeba udělat změny ve fungování Pirátů, lépe stanovovat priority a řešit věci, které strana podcenila. "Na lednovém celostátním fóru pak budeme rozhodovat o dalším postupu a podobě strany. Držme se prosím hlavně našich společných hodnot a buďme tu pro sebe navzájem," napsal Bartoš.

Na fóru Pirátů vznikla krátce po volbách anketa ohledně odvolání Bartoše z pozice předsedy strany. Dnes dopoledne bylo téměř 90 procent hlasujících proti. Mezi kritiky je například senátorka za Piráty Adéla Šípová, která už v sobotu řekla Deníku N, že by Bartoš podle ní nadále straně šéfovat neměl.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Česká pirátská strana volby 2021

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael odpoví na víkendový raketový útok Íránu, zatím ale zvažuje jak

Izrael odpoví na víkendový raketový útok Íránu, prohlásil v pondělí velitel izraelské armády Herci Halevi. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy