"Čert vem Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho najde." Opozice hromuje kvůli Čapímu hnízdu

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila bude důležité, jak státní zástupce Jaroslav Šaroch zdůvodní zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Jeho rozhodnutí ale respektuje. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že důvěra veřejnosti v nestranné státní zastupitelství se hroutí.

"V kauze nesmí existovat žádné pochybnosti o tom, že v ČR existuje dvojí spravedlnost - jedna pro premiéra a jedna pro normální občany," napsal Jiří Pospíšil.

Respektuji rozhodnutí státního zástupce, který zastavil trestní stíhání Andreje Babiše. Velmi důležité bude, jak žalobce nyní celou věc zdůvodní. V kauze nesmí existovat žádné pochybnosti o tom, že v ČR existuje dvojí spravedlnost - jedna pro premiéra a jedna pro normální občany.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) September 2, 2019

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že strana bere rozhodnutí na vědomí. "Nastala ale situace, před kterou jsme několikrát varovali. Po jarní nevysvětlené změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku předsedy vlády velká část společnosti neuvěří, že by takovéto rozhodnutí padlo i v případě řadového občana," napsal v tiskovém prohlášení. Babiš je podle Fialy v trvalém konfliktu politických a podnikatelských zájmů, což má dopad i na důvěru v právní stát.

Předseda vlády je v trvalém konfliktu svých politických a podnikatelských zájmů, což má dopady i na důvěru v právní stát. V příštích parlamentních volbách chceme dosáhnout změny

— Petr Fiala (@P_Fiala) September 2, 2019

"Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde," podotkl Miroslav Kalousek. Státní zastupitelství se podle něj ode dneška bude těšit stejné důvěře jako komunistická prokuratura před rokem 1989. "A náprava bude těžká," dodal.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hovoří o otočce o 180 stupňů, která ho překvapila. "Nicméně k tomu fakticky nedošlo, státní zástupce Šaroch navrhl Městskému státnímu zastupitelství v Praze zastavit stíhání, teprve městské státní zastupitelství bude odůvodňovat to rozhodnutí a bude se změnou názoru zabývat. Nejsem si jist, jaké za tím stojí zdůvodnění," řekl Bartoš České televizi. Šaroch podle něj doposud žádné pochybnosti o případu nedával najevo. Bartoš dodal, že má pocit, že kdyby se týkal případ kohokoliv jiného, než Babiše, který je navíc v pozici premiéra, byl by už dávno u soudu.

Místopředseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík uvedl, že by byl osvobozující verdikt nezávislého soudu lepší, protože v kauze jde o premiéra. "Takto zůstane pachuť na patře, když i evropský úřad pro boj s podvody OLAF podezření měl," uvedl.

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že strana rozhodnutí žalobců respektuje. "Počkáme, až bude skutečně konečné. V každém případě jsme přesvědčeni o tom, že pokud se ukáže, že to bylo v souladu s právem, tak to nebylo v souladu s etickými principy. A ty by měli dodržovat všichni, je jedno, o koho se jedná," uvedl. Připomněl, že řada dalších kauz premiéra včetně sporného čerpání evropských dotací zůstává nedořešená.

Žalobce v kauze padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo zastavil nejen stíhání Babiše, ale i jeho rodinných příslušníků a spolupracovníků. Závěry ale nemusejí být konečné, nyní je bude posuzovat vedení Městského státního zastupitelství v Praze.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl České televizi, že Babišovy kauzy zatěžují práci vlády, ale on je vždy připraven respektovat princip presumpce neviny. "Myslím si, že pan státní zástupce zhodnotil situaci a to, že nějaká firma patří do nějakého holdingu ještě neznamená, že funguje samostatně. Nakonec rozdělení firem a fúzí je mnoho, jak v době ekonomického růstu, tak v době ekonomických krizí. Potom budu teprve komentovat samotné rozhodnutí," poznamenal Filip.

"Rozhodnutí státního zástupce bereme na vědomí. Hnutí SPD považuje práci státního zastupitelství a justice i s ohledem na snahu o politickou kriminalizaci některých poslanců SPD za zpolitizovanou," napsal ČTK šéf SPD Tomio Okamura.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Čapí hnízdo Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek Petr Gazdík Jaroslav Šaroch (žalobce) Petr Fiala (ODS) Marek Výborný (KDU-ČSL) Ivan Bartoš (Piráti) Vojtěch Filip (KSČM) Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

Stav Fica je po atentátu stabilizovaný. Komunikuje a zlepšuje se

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy