Česká účast na pohřbu britské královny? Lipavský zatím neví, kdo by odjel

Pokud Česko obdrží pozvání na pohřeb britské panovnice Alžběty II., pak se teprve bude rozhodovat, kdo zemi bude reprezentovat. Na dotaz ČTK to sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Účast se podle něj totiž může týkat například pouze členských zemí Commonwealthu a spřízněných královských rodin. Státní pohřeb britské královny Alžběty II. bude v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství.

"Je na britské straně, jaké zástupce se rozhodne na pohřeb pozvat. Účast se může týkat například pouze zemí Commonwealthu a spřízněných královských rodin. Pokud Česko pozvání obdrží, pak se teprve bude rozhodovat, kdo nás na této události bude reprezentovat," uvedl šéf české diplomacie.

Státní pohřeb zažila Británie naposledy v roce 1965, kdy se loučila s několikanásobným ministerským předsedou Winstonem Churchillem. To, že se pohřbu plánují zúčastnit, už avizovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron či japonský císař Naruhito.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Karel III.

Související

Jan Lipavský

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Pásmo Gazy

Česká republika uvolní dalších deset milionů korun pro Světový potravinový program (WFP) na poskytnutí humanitární pomoci v Gaze. O této rozhodnutí informoval dnes ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) prostřednictvím sociální sítě X. Tento příspěvek navazuje na pět milionů korun, které česká vláda vyčlenila pro palestinské civilisty prostřednictvím tohoto programu v lednu tohoto roku.

Více souvisejících

Jan Lipavský Královna Alžběta II.

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 48 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy