Česko a Slovensko slaví výročí vzniku státu. Politici se sešli na Vítkově

Politici včetně prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy (ODS), zástupci armády i váleční veteráni si dnes u Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli 104. výročí vzniku Československa. Tradiční ceremoniál se po dvou letech uskutečnil v plnohodnotné podobě. V roce 2020 byl kvůli koronavirové pandemii zrušen, loni platila omezení.

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Zeman, který se loni nemohl aktu zúčastnit kvůli hospitalizaci, dále Fiala, místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která s ohledem na nedávné volby vykonává pravomoci předsedy horní komory, zástupci Parlamentu Jan Skopeček (ODS) a Pavel Fischer (nezávislý) či ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

Vojáky pozdravil Zeman vestoje opřený o hůl, s podporou ochranné služby též vyslechl státní hymnu. Dvacetiminutový ceremoniál na rozdíl od loňska nenarušila mlha. Ve slunečném počasí prolétly po položení věnců nad Prahou dva gripeny, dva letouny L-159, bitevní vrtulník Mi-24/35 a dvě transportní helikoptéry Mi-171.

Akce k založení republiky se dnes konají i na dalších místech republiky. Zeman dnes také jmenuje nové generály a večer udělí státní vyznamenání. V centru Prahy a Brna se chystají protivládní demonstrace. Některé památky a státní instituce také pořádají dny otevřených dveří.

Jako okamžik, kdy se naplnily sny mnoha generací českých lidí a ambice české společnosti, popsal 28. říjen 1918 premiér Fiala. Samostatný stát byl podle něj na svou dobu i neobvyklý v tom, že byl demokratický, že se v něm lidé těšili svobodě.

"Události, válka nedaleko od nás, to vše nám ukazuje, že naše svoboda a demokracie nejsou samozřejmé, že to je něco, o co musíme pečovat," řekl novinářům. Bezpečnost Česku podle něj garantuje členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO).

Fiala se slovenským premiérem Eduardem Hegerem při příležitosti dnešního svátku natočili video, v němž odkazují na společné tradice obou zemí, například respektování lidských práv, svobodu slova nebo respekt ke vzdělání.

Snímek natočili v Bruselu, pravděpodobně během jednání Evropské rady minulý týden, což je podle nich symbolické, neboť reprezentují dvě "suverénní země, které stojí pevně zakotveny v evropském společenství a které jsou postaveny na principech demokracie, svobody a humanity."

Pro českou i slovenskou armádu je dnešní den podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o to významnější, že před 104 lety vzniklo Československo, ale československá armáda ještě o několik měsíců dříve.

Památník na Vítkově vznikl v letech 1929 až 1938 k poctě československých legionářů. Po roce 1948 sloužil k propagaci komunistického režimu, byli v něm pohřbíváni významní představitelé Komunistické strany Československa. V roce 1953 v památníku vzniklo Mauzoleum Klementa Gottwalda. Po pádu komunismu v roce 1989 byli všichni pohřbení lidé odvezeni, nyní je památník ve správě Národního muzea.

Vrcholní slovenští politici ocenili přínos ČSR pro demokracii a rozvoj institucí

První Československá republika (ČSR) byla úspěšným příběhem, řekla dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová u příležitosti 104. výročí vzniku někdejšího společného státu Čechů a Slováků. Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera ČSR pomohla k rozmachu slovenského jazyka, kultury a vzdělávání. Vrcholní slovenští politici postupně položili věnce u památníku československé státnosti a k soše spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

"Slovensko se stalo státotvorným národem. Na našem území vznikaly velmi důležité instituce jako Univerzita Komenského a Slovenské národní divadlo, ale i vícero moderních demokratických institutů jako volební právo žen. První Československá republika byla díky osobnostem jako Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik úspěšným příběhem, na jehož základech nyní stojíme," řekla novinářům Čaputová.

""Zakladatelé dokázali vybudovat silný demokratický stát. Stát s ústavou, která garantovala široká práva a svobody všem občanů. Stát, který zavedl všeobecné volební právo i pro ženy a ve kterém došlo k rozmachu slovenského jazyka, kultury a vzdělávání. Právem si proto si připomínáme vznik Československa každoročně velmi rádi," uvedl premiér Heger. Dodal, že vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou bratrské, výjimečné a každým rokem silnější.

Spolu s Hegerem se slavnostního ceremoniálu u památníku československé státnosti a Masarykovy sochy zúčastnil český velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý. Řekl, že i nynější těžká doba upevňuje vztahy mezi Čechy a Slováky.

Šéf slovenské sněmovny Boris Kollár označil výročí založení ČSR za významný den. Podle něj pro Slováky má v této souvislosti patrně o trochu větší význam 30. říjen; v tento den v roce 1918 se slovenští představitelé Martinskou deklarací přihlásili ke vzniku samostatného československého státu.

Slovensko si výročí založení Československa od loňska připomíná státním svátkem. Na rozdíl od jiných slovenských svátků a na rozdíl od Česka je ovšem tento den na Slovensku běžným pracovním dnem.

Související

Více souvisejících

28. října - výročí vzniku samostatného československého státu EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy