Česko asi dá do projektu V4 a Německa v Maroku 100 milionů

Česko by mělo v rámci dvou darů poskytnout bezmála 100 milionů korun na společný migrační projekt zemí visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko) a Německa v Maroku. Vyplývá to z materiálu, který na pondělní jednání vlády předložila ministerstva zahraničí a vnitra.

Na společné iniciativě, která má pomoci Maroku jako zdrojové a tranzitní zemi v nelegální migraci, se státy V4 a Německo dohodly na summitu loni v únoru v Bratislavě. Celkově by do něj měly dát 30 milionů eur (795 milionů korun).

Na částce by se mělo podílet z poloviny Německo, druhou polovinu si rovnoměrně rozdělí státy V4. "Finanční příspěvek za ČR činí 3,75 milionu eur (přibližně 99,5 milionu korun). Společný migrační projekt je rozdělen na dva komponenty, které se zaměřují na podporu rozvoje a ochranu hranic," stojí v materiálu, který projedná vláda. Každý z darů je určen na jednu z těchto oblastí, oba ve stejné výši 1,875 milionu eur.

První dar by měl z rozpočtu ministerstva zahraničí směřovat ve prospěch německé Společnosti pro mezinárodní spolupráci (GIZ) a soustředit se na rozvojovou část projektu. "Agentura je v Maroku dlouhodobě přítomna a může navázat na své dosavadní zkušenosti. Pro realizaci projektu vypíše GIZ transparentní výběrová řízení, která budou otevřena i českým firmám a nevládním organizacím," uvádí materiál.

Druhý dar poskytne Česko Mezinárodnímu středisku pro rozvoj migrační politiky (ICMPD) a sloužit má k posílení ochrany hranic. "Součástí projektu je nákup technického vybavení pro ochranu hranic prioritně ze zemí V4 a Německa," uvádí materiál. Peníze budou z rozpočtu ministerstva vnitra, polovinu z částky by ale napřed měla poskytnout vnitru ze své kapitoly diplomacie. Kvůli zbytku částky bude vnitro žádat na příští rok navýšení své rozpočtové kapitoly o 21 milionů korun.

Účelem projektu je řešení příčin a prevence nelegální migrace z Maroka. Iniciativa má pomoci posílit kapacity a umožnit zvládat krizové migrační situace, ale i bojovat proti nelegální migraci, převaděčství a obchodování s lidmi. Zaměřit se má i na odborné vzdělávání, zlepšování uplatnění nejrizikovějších skupin obyvatelstva na pracovním trhu a podporu malých a středních podniků.

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

Česká republika visegradská čtyřka ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 49 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy