Česko se hodlá co nejaktivněji zapojit do přípravy nové Strategické koncepce NATO

Česká republika se hodlá co nejaktivněji zapojit do přípravy nové Strategické koncepce Severoatlantické aliance (NATO). Na zasedání ministrů zahraničí zemí Bukurešťského formátu v Tallinnu to dnes uvedl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. Na jaře příštího roku bude Praha hostit jeden z přípravných seminářů k nové koncepci.

Podle Kulhánka se nová koncepce musí zaměřit na současné i budoucí hrozby. Země Bukurešťského formátu jsou členy NATO, ale také Evropské unie a podle šéfa české diplomacie je nezbytné prohlubovat vazby v rámci těchto dvou organizací. Varoval však před tříštěním sil. "Nadále musí platit, že hlavní garance naší a evropské bezpečnosti je dobře fungující NATO," řekl Kulhánek.

Na začátku října na summitu ve Slovinsku špičky Evropské unie vyzvaly k posílení obranných a bezpečnostních kapacit unie. Některé státy, například Francie a Německo, prosazují vznik evropských vojenských sil. Francie také chce posílit evropský obranný průmysl.

Na jaře se v Praze uskuteční poslední seminář k přípravě nové Strategické koncepce aliance k tématu "geopolitické soutěžení a výzvy mezinárodnímu právnímu řádu". Pořádat ho Česko bude spolu s Kanadou, Estonskem, Francií a Dánskem.

Bukurešťský formát tvoří devět členských států NATO, které se nacházejí na východním křídle Severoatlantické aliance. Jedná se o Česko, Maďarsko, Slovensko, Polsko, Litvu, Lotyško, Estonsko, Rumunsko a Bulharsko. Vznik tohoto formátu iniciovalo Rumunsko na podzim roku 2014 v reakci na zhoršení bezpečnostní situace na Ukrajině. Hlavním cílem této skupiny zemí je koordinace pozic a zájmů východního křídla Severoatlantické aliance před důležitými jednáními, a to jak v NATO, tak v Evropské unii.

Související

Více souvisejících

NATO Jakub Kulhánek

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Známe volební čísla pro eurovolby. O 21 mandátů usiluje 30 subjektů

Strany kandidující v červnových volbách do Evropského parlamentu už vědí, jakými čísly budou označeny hlasovací lístky. Čísla v úterý odhalilo ministerstvo vnitra. O přinejmenším jeden z 21 mandátů usilují rovné tři desítky uskupení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy