Česko se zaručí za část úvěru, který si vzala EK kvůli poskytnutí finanční pomoci Ukrajině

Česko se zaručí za část úvěru, který si vzala Evropská komise kvůli poskytnutí finanční pomoci Ukrajině, jež čelí ruské agresi. Poskytnutí záruky ve výši 1,4 miliardy korun dnes schválila vláda a pověřila ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) podpisem příslušné dohody. Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Celková hodnota pomoci, kterou Evropská unie Ukrajině pošle, je pět miliard eur (122,4 miliardy korun).

Evropská komise na počátku října podpisem memoranda potvrdila půjčení pěti miliard eur Ukrajině jako mimořádné finanční pomoci. První miliarda eur už byla Kyjevu vyplacena, další dvě části pomoci mají být vyplaceny do konce letošního roku.

Prostředky na poskytnutí pomoci získává Evropská komise půjčkou na kapitálových trzích nebo od finančních institucí. Za úvěr se částečně zaručí rozpočet EU, který by v případě nesplacení úvěru Ukrajinou pokryl devět procent nesplacené částky. Dalších 61 procent celkových úvěrů mají pokrýt záruky od členských států unie.

Pokud by bylo nutné záruku vyplatit v plné výši, podílela by se na ní Česká republika 57,4 milionu eur (1,4 miliardy korun). Pokud Ukrajina nesplní své platební závazky a na pokrytí chybějící částky nebude stačit záruka z rozpočtu EU, měly by členské státy po žádosti Evropské komise poskytnout přislíbené zdroje bez odkladů a bez stanovování podmínek.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Česká republika Ukrajina Vláda ČR EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy