Česko si došlápne na průvodce turistů. Nacher chce omezit "deštníkáře"

Požadavky na turistické průvodce se pravděpodobně zpřísní, budou muset mít registraci od ministerstva pro místní rozvoj. Sněmovna tak zřejmě upraví pražskou novelu, která chtěla opětovně zařadit průvodcovské služby mezi vázané živnosti. Po dnešním druhém čtení se dostala do sněmovního finále, které by se mohlo uskutečnit ještě v prosinci.

Změna, kterou navrhlo pražské zastupitelstvo, má za cíl omezit průvodcovství lidem bez kvalifikace. Kritici ale namítali, že pražský návrh by znemožnil průvodcovství studentům i bezdomovcům.

"Problém je v nekvalifikovaném výkonu průvodcovských služeb, v poskytování nesprávných, nepravdivých či zavádějících informací. Je důležité zvýšit kvalitu cestovního ruchu a průvodcovských služeb," uvedla pražská radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Úpravu pražské předlohy, jak se dostala do závěrečného schvalování, akceptovala.

Sněmovní výbory podpořily celkový pozměňovací návrh Patrika Nachera (ANO), který by omezil takzvané deštníkáře. Jde o průvodce, kteří nabízejí služby zdánlivě zdarma, na konci vycházky ale od účastníků vyberou spropitné. Úprava ponechává průvodcovství jako volnou živnost, zavedla by ale pro průvodce národní průkazy vydávané ministerstvem. Jejich první stupeň by vyžadoval jen registraci, druhý by předpokládal vysokoškolské nebo alespoň středoškolské vzdělání v cestovním ruchu. Turisté by si sami zvolili, jak kvalitního průvodce využijí.

V závěrečném schvalování bude i návrh Jana Kubíka (ANO), který by zavedl jen jeden druh průkazu. Žadatel by musel pro jeho získání prokázat odbornou způsobilost. "Tím dojde ke zkvalitnění služeb průvodců, protože je budou poskytovat pouze profesionálové. V původní verzi by stačilo si jen zakoupit průkaz, nehledě na kvalitu poskytovaných služeb," napsal ve zdůvodnění.

Kubík a také Jakub Janda (ODS) chtějí z povinnosti mít průkaz průvodce vyjmout průvodce v budovách, tedy například v hradech a zámcích, a v přírodních chráněných územích.

Pirátský poslanec Ondřej Profant prosazuje, aby mohly průvodcovskou činnost regulovat na svém území samy obce. "Problém se týká jen Českého Krumlova a centra Prahy," míní.

Praha se potýká s necertifikovanými průvodci delší dobu. Vzhledem k tomu, že jde o živnost volnou, ji může vykonávat v podstatě každý.

Nacher chce novelou omezit také krátkodobé pronajímání bytů turistům prostřednictvím elektronických platforem, jako je například Airbnb. Obce by mohly stanovit období, ve kterém je poskytování takových služeb zakázáno, a určit i další regulace z hlediska počtu ubytovaných osob nebo počtu přenocování v jednom bytě za rok.

Související

Kapské Město

Běžec zemřel na infarkt v Kapském Městě. Podle médií jde o Čecha

Pětačtyřicetiletý muž podlehl v úterý v jihoafrickém Kapském Městě infarktu, který utrpěl během ranního běhu v lokalitě Sea Point. Běžec, jehož našel kolemjdoucí, byl přivolanými záchranáři na místě prohlášen za mrtvého. Podle dostupných informací má jít o českého občana.

Více souvisejících

Turisté Poslanecká sněmovna zákony Patrik Nacher Praha Hana Marvanová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy