Česko už není suverénní země. Václav Klaus drsně promluvil o ODS Trikoloře i Zemanovi

Bývalý prezident Václav Klaus starší zavzpomínal na 90. léta a bránil kuponovou privatizaci. V pořadu Rozstřel Mladé Fronty Dnes promluvil také o Trikolóře, kterou založil jeho syn Václav Klaus mladší, a o jeho bývalé straně ODS.

Václav Klaus zavzpomínal například na 90. léta. Zmínil se například o kuponové privatizaci. Tvrdil, že ho příliš netrápí, co o něm říkali nebo říkají jeho bývalí ideoví souputníci. Poznamenal, že on je na rozdíl od nich nečinil a snažil se věcně argumentovat. Dodal, že se zapomíná na to, že v kuponové privatizaci nebyla ani čtvrtina všech privatizovaných aktiv.

Konkrétně zmínil například současného prezidenta Miloše Zemana a jeho slova o „spálené zemi“. „Já mám hrůzu, že už vymizela paměť těchto věcí,“ posteskl si Klaus. Podobné silácké výroky teď podle Klause činí i premiér Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil ale, že kuponovou privatizaci bude vždy hájit.

Naopak ho ale mrzí, že nedokázal udržet jeho bývalou stranu ODS ve formě, v jaké byla založena. Lituje také, že stranu podle svých slov neubránil proti „vnitřním tlakům“. I když se na založení ODS podílelo více politiků, mnoho lidí ji podle Klause vnímalo jako stranu jednoho muže, což považuje za varování pro svého syna a jeho Trikolóru.

Zároveň ale odmítl, že by on sám pro Trikolóru pracoval. Prý jen stojí vedle, podporuje ji a občas poradí. Václav Klaus mladší podle něj žádal o radu například kvůli aktuální situaci týkající se tureckého zásahu v některých částech Sýrie ovládaných Kurdy.

Mluvil také o vytvoření Senátu – odjakživa byl totiž přesvědčen, že ho Česko nepotřebuje. Nesouhlasil ani s rozdělením republiky na kraje. Někteří politici totiž podle něj zjistili, že nemají na kariéru ve vysoké politice a tak se usadili alespoň v regionech – což prý mimo jiné přispělo ke štěpení ODS.

Okomentoval i nové heslo ODS, se kterou se už v minulosti rozešel. Strana hlásí, že Česko je „Země, která vítězí“. On sám s tím ale příliš nesouhlasí a má prý pocit, že se jedná jen o další marketingové heslo. Podle něj už totiž není Česko podle něj už není suverénní zemí. Došlo prý na jeho slova, že je potřeba si dát pozor, „abychom se v EU nerozpustili jako kostka cukru v čaji“.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Václav Klaus ml. ODS Kuponova privatizace

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 14 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy