Chceme ještě posílit, vyhlásil Fiala cíl pro podzimní volby. Vystrčil má zůstat v čele Senátu

Českou republiku čekají na podzim komunální a senátní volby. Nemohli to opomenout ani občanští demokraté na svém kongresu, kde si opět zvolili Petra Fialu svým předsedou. Právě premiér v odpovědi na dotaz serveru EuroZprávy.cz vytyčil cíle pro volby do zastupitelstev obcí a horní parlamentní komory.

Větším a také častějším tématem byla během sněmu prezidentská volba, při níž si voliči na začátku roku 2023 vyberou nástupce Miloše Zemana na Pražském hradě. Fiala se o ní dokonce zmínil během své nominační řeči.

O několik měsíců dříve však proběhnou komunální a senátní volby, úřadující prezident ve středu oznámil jejich termín. Uskuteční se v pátek 23. a v sobotu 24. září. Petr Fiala v odpovědi na dotaz serveru EuroZprávy.cz na tiskové konferenci po zvolení předsednictva ODS nastínil, co by v nich považoval za úspěch.

„My bychom považovali za úspěch, kdybychom v komunálních volbách obhájili naše pozice, které máme v obcích a městech, i v těch velkých,“ řekl předseda strany a jako rodák a celoživotní obyvatel Brna zmínil, že mezi občanské demokraty patří primátorka jihomoravské metropole Markéta Vaňková.

Cíle však mají být pro tentokrát ještě o něco větší. ODS by ráda měla i primátora hlavního města. „Mám velkou radost z toho, že pražští kolegové dali dohromady koalici Spolu, že máme v čele silného kandidáta Bohuslava Svobodu, který už byl pražským primátorem,“ podotkl.

„Musíme být neskromní, chceme tu naši pozici výrazně posílit, chceme být silnější v komunální politice na celém území České republiky,“ prohlásil Fiala a připomněl, že v těžkých časech to byli právě komunální politici, kteří pomohli ODS přestát těžkou situaci.

Ve volbách do Senátu chtějí občanští demokraté udržet pozici nejsilnějšího senátorského klubu, který ustavili společně s TOP 09. „Naším cílem je, aby nadále byl předsedou Senátu Miloš Vystrčil. Myslíme si, že je to nejenom v zájmu ODS, ale i v zájmu celé České republiky. Dělá to výborně,“ poznamenal premiér.

Právě Vystrčil nebo také předseda senátorského klubu Zdeněk Nytra budou usilovat o opětovné zvolení do horní parlamentní komory. „Chceme obhájit všechny čtyři mandáty a k tomu samozřejmě i něco přidat,“ dodal Fiala.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ODS Volby Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR obce

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy