Co je nutné k přežití maratonu ve Sněmovně? Dobré jídlo i nohy, káva, zubní kartáček a spacák, který nemám, říká Zuna

Nad ránem se mu z nedostatku spánku motala hlava a podlamovaly nohy. Nováček mezi poslanci Michal Zuna z TOP 09 přiznává, že jednací maraton ohledně vyslovení důvěry Fialovy vlády v Dolní komoře, který byl přerušen po neuvěřitelných dvaadvaceti hodinách, aby záhy přešel do mimořádné schůze k okolnostem financování hnutí STAN, se na něm podepsal zejména po fyzické stránce. „Čím déle jsem v lavici seděl, tím jsem měl ztuhlejší nohy, když jsem potřeboval vstát, anebo si odskočit na toaletu. Měl jsem problémy se rozejít. Před pátou hodinou ranní jsem se musel jít na chvíli natáhnout do své kanceláře, bohužel jsem jako zelenáč podcenil přípravu a nevzal jsem si na schůzi s sebou spacák,“ říká pro EuroZprávy.cz Michal Zuna.

Nestýská si, že už dva dny nespal, dokonce je připravený, že probdí další noc. „Nespat několik nocí je minimum, co mohu s kolegy udělat pro republiku. Klíčové je, aby vládě Petra Fialy byla vyslovena důvěra a měli jsme tak oficiálně demokratický kabinet,“ míní poslanec Michal Zuna za TOP 09. Když šel včera před devátou hodinou na 6. schůzi do Poslanecké sněmovny, kde se rozhoduje o vyslovení důvěry nové vlády, měl v hlavě dva časové scénáře. „Optimistický říkal, že skončíme ve čtvrtek ve dvě hodiny ráno, pesimistické propočty mně vyšly na šestou hodinu ranní. A vidíte, netrefil jsem ani jeden. Je možné, že po mimořádné schůzi svolané k okolnostem financování hnutí STAN (její program však poslanci neschválili, opoziční zákonodárci hnutí SPD a ANO schůzi neprosadili – pozn. red.) se hlasování o důvěře, která má začít v 18 hodin, protáhne do pátečních brzkých hodin. Nyní už počítám se vším,“ směje se radní Městské části pro Prahu 2, kde má na starosti oblast bezpečnosti.

Asistentka musela večer obstarat i pastu

Rekordní rokování prodloužil šéf SPD Tomio Okamura. Jeho hnutí si šest minut po sedmé hodině, tedy po 22 hodinách, vzalo dvouhodinovou pauzu na poradu, neboť trvalo na tom, že nejprve musí proběhnout mimořádná schůze s názvem: Vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí, která započala v devět hodin ráno, ale po dvou hodinách dopoledne skončila fiaskem kvůli neschválení programu. V šest hodin večer mají zákonodárci pokračovat v debatě o vyslovení důvěry kabinetu.

Zuna je tak připravený, že v Poslanecké sněmovně, kam byl loni po říjnových volbách zvolen premiérově, stráví tři dny a dvě noci. Dlouhé jednání zaměstnává i jeho asistentku. „I když byla otevřena zdejší restaurace, mezi druhou a třetí hodinou ranní jsem měl chuť na sortiment, kterým tady nedisponovala. Proto šla ven a zázračně sehnala dobré jídlo, které jsem potřeboval,“ konstatuje s vděkem.

Ještě jednou potřeboval její pomoc. „Když jsem zjistil, že tady budeme celou noc, tak jsem asistentku večer poprosil, aby mně sehnala zubní kartáček a pastu. I přes důležité jednání je nutné dodržovat hygienické návyky.“ Člen sněmovního výboru pro bezpečnost musel tak jedině vydržet v košili, kterou si vzal ráno. „A také jsem podcenil na rozdíl od zkušenějších kolegů přípravu. Nevzal jsem si jako zelenáč s sebou spacák, který by se mně hodil, když jsem se šel před pátou hodinou ráno natáhnout do své kanceláře,“ přizná.

Po profesionální stránce Michala Zunu, který v neděli oslavil čtyřicáté narozeniny, nic během maratónu nepřekvapilo. „Předem jsem počítal, že u pultíku se opoziční poslanci budou prezentovat agresivní rétorikou a budou i hrubí. To vše se potvrdilo, a tak mě nic nezaskočilo. Pouze jsem neodhadl délku jednání. Jak už jsem říkal, můj nejčernější scénář počítal, že nejpozději skončíme v šest hodin ráno. Ale nevadí, vyjádření důvěry vlády je nyní klíčové a vše ostatní musí jít stranou.“

Z nedostatku spánku se poslanci motala hlava

Co je vlastně na dvaadvaceti hodinovém jednacím maratonu bez přestávky nejtěžší? Člen sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj při svém hodnocení překvapí. „Nejvíce jsem dostal zabrat po fyzické stránce, nikoli po psychické. Čím déle jsem v lavici seděl, tím jsem měl ztuhlejší nohy, když jsem potřeboval vstát, anebo si odskočit na toaletu. Měl jsem problémy se rozejít. Z nedostatku spánku se mně podlamovaly nohy a motala se mně hlava. I teď mám problémy s chůzí, nemám dobré nohy,“ popisuje poslanec, co způsobuje rekordní schůze.

Během noci vypil tři šálky kávy. „Někteří kolegové měli hrnek s obsahem kofeinu ale v ruce neustále.“ Kávové povzbuzení se ale u Zuny mezi druhou a třetí hodinou ranní minulo účinkem. „V této době jsem prožíval největší krizi, zkoušel jsem ji překonat, ale v časných hodinách jsem musel přece jen na moment ulehnout.“ Aby si udržel mysl v chodu, dlouhé hodiny v lavici debatoval se stranickou kolegyní z TOP 09 Martinou Lisovou. „Neustále jsme glosovali dění v sále, komentovali situaci, říkali na ní svůj postoj a často jsme nad rétorikou opozice kroutili hlavou,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz zastupitel Městské části Prahy 2.

Expert na bezpečný kyberprostor a domácí násilí neví, kdy spánkový deficit dožene. „O víkendu mám rodinnou oslavu, která se také protáhne. Ale nevadí, někdy prostě na spánek není čas. Alespoň mě těší, že se zapíši mezi poslance, kteří v Dolní komoře strávili rekordní čas, i když se nejednalo o jednu schůzi,“ vidí na únavě pozitivita Michal Zuna, poslanec za Prahu.

Doposud nejdelší hlasování o důvěře vlády se odehrálo v roce 2018, kdy menšinový kabinet Andreje Babiše čekal na konečný verdikt šestnáct hodin, tento časový údaj je už o šest hodin překonán a ještě není finální.

Související

Miloš Zeman

Hradní kauzy za Zemanovy éry by mohla řešit sněmovní vyšetřovací komise

Nad návrhem na zřízení sněmovní vyšetřovací komise k hradním kauzám za éry bývalého prezidenta Miloše Zemana by měla být koaliční shoda, míní jeden z trojice iniciátorů Michal Zuna (TOP 09). Jasno o dalším postupu by mělo být na přelomu března a dubna, řekl dnes ČTK. Komise by se měla podle plánů zaměřit zejména na nakládání s utajovanými informacemi v prezidentské kanceláři, ale také na její hospodaření.
Michal Zuna na jednání Poslanecké sněmovny.

Měsíc od vypuknutí války: Ukrajina svoji nezávislost ubrání, Rusko ztrácí na síle a ničí ho špatná morálka, říká Zuna

Člen sněmovního bezpečnostního výboru Michal Zuna (TOP 09) tvrdí, že když Rusko přesně před měsícem 24. února vojensky napadlo Ukrajinu, nepředpokládal, že tamní armáda bude klást válečnému agresorovi tak statečný a vytrvalý i systematický odpor. „Málokdo takovou obranu predikoval, ke vzdoru jistě přispěla jednota Západu a podpora ohledně vojenského či zdravotnického materiálu. Věřím, že Ukrajina svoji nezávislost ubrání, zvláště když síla ataku ruské armády je o deset procent nižší, než v prvních dnech okupace. Putinovo vojsko má velké problémy s morálkou, zásobováním i logistikou, proto odhaduji, že napadení dalších států bývalého SSSR zváží,“ říká pro EuroZprávy.cz Michal Zuna, podle něhož si Ruská federace moc dobře uvědomuje, že v případě agrese do pobaltských zemí by už NATO zasáhlo.

Více souvisejících

Michal Zuna top 09 Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy