Covid-19 na Karvinsku: Starostové považují situaci za vážnou, vinu dle nich nese vláda

Starostové z Karvinska považují situaci týkající se koronavirové nákazy v okrese za velmi vážnou a vinu připisují vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. Chytrá karanténa podle nich nefunguje, lidé se pozdě dozvídají výsledky svých testů a Krajská hygienická stanice (KHS) organizaci nezvládá, uvedl svazek v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Žádá vládu o přípravu programu na podporu Karvinska a opatření k co nejrychlejšímu trasování nakažených.

"Dle názoru SMOOK (Svazku měst a obcí okresu Karviná) je současný špatný stav zapříčiněn zejména rozporuplným přístupem odpovědných orgánů - především vlády ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a KHS v Ostravě, k řešení situace na dolech OKD, který přetrvává do dnešních dnů," napsal SMOOK. "Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova 'chytrá' u toho, co se děje, by mělo být trestné. Lidé se dozvídají výsledky testů pozdě, a mnozí tak zbytečně žijí ve stresu a mnozí tak zbytečně sedí v karanténě," uvedl svazek. Použití rychlotestů je podle něj zavádějící, nepřesné, testování PCR chaotické a pomalé.

"Uvědomujeme si to, že řadoví zaměstnanci hygienické stanice činí maximum pro zvládnutí celého problému, za což jim tímto děkujeme, nicméně organizační zajištění v tomto směru selhává. Za toto, dle našeho názoru, nese plnou zodpovědnost vedení KHS v Ostravě, potažmo MZČR, kteří nebyli po dlouhou dobu schopni, i přes mnohé výzvy a upozornění zástupců samospráv na selhávání systému, zajistit rychlou a účinnou nápravu," uvádí svazek.

Na situaci tak má odlišný názor než hygienici a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který dnes kritiku odpovědných orgánů označil za politizaci tématu. Stát podle něj epidemiologickou situaci v Moravskoslezském kraji nepodcenil, koronavirus se na Karvinsku masivně v komunitě nešíří a dopady na zdraví obyvatel jsou minimální.

Epidemiolog Roman Prymula v České televizi vyjádřil názor, že hygienici na severní Moravě nepochybili. "Otázkou je, jakým způsobem uzavřít takové pracoviště. Je to velmi citlivá věc ekonomicky a tam to nikdy není jenom na hygieně, tam se musí dohodnout politická reprezentace, provozovatelé a zdravotníci a najít nějakou optimální cestu. Já bych tady rozhodně nevinil hygienu, že za to může," řekl v ČT k úvahám o uzavírání dolů, kde se nákaza vyskytla.

"SMOOK žádá vládu, aby se začala urychleně zabývat současnou situací na Karvinsku a přijala taková opatření především ve vztahu k fungování tzv. chytré karantény a tedy i dostatečných kapacit hygieny a míst pro testování, aby bylo možné co nejrychlejší vytrasování pozitivních jedinců a zamezilo se tak dalšímu nekontrolovanému šíření nemoci," uvádí se v prohlášení. Starostové zároveň odmítají jakékoliv úvahy o uvalení plošné karantény, která by podle nich Karvinsko ještě výrazněji poškodila.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se ale už v Moravskoslezském kraji pozitivně projevují opatření nařízená krajskými hygieniky. Rážová pochválila fungování chytré karantény v kraji, dostupnost testování mohlo podle ní zhoršit to, že se před rozvinutím lokálního ohniska uzavřela některá odběrová místa. KHS už v neděli uvedla, že pro Karvinsko žádná další plošná opatření nejsou nutná, neboť ohnisko nákazy je lokalizované a nakažení jsou v domácí izolaci.

Krajští hygienici dnes reagovali na stížnosti týkající se pozdního hlášení výsledků laboratorního vyšetření. "KHS kontaktuje pouze osoby s pozitivním laboratorním nálezem. Negativní nález hlásí odebrané osobě laboratoř, která provedla vyšetření, nejčastěji formou SMS zprávy. Negativní výsledek vyšetření je hlášen i lékaři, který odběr indikoval," uvedli hygienici. Zprávu o negativním výsledku mohou lidé získat i na místě, kde byl proveden odběr a kde mohou dostat i příslušné potvrzení.

"SMOOK považuje za nepřijatelnou nedostatečnou informovanost měst a obcí ohledně aktuálního vývoje počtu nemocných a způsobu jejich vykazování, lidí v karanténě na jejich území, kdy ze dne na den dochází k výrazným úpravám v uváděných počtech a lze například lehce zpochybnit údaje o vykazovaných uzdravených," uvádí se v prohlášení. Starostům vadí, že není přímá komunikační linka, kde by mohli operativně řešit problémy.

SMOOK požaduje, aby odpovědné instituce důkladně kontrolovaly, zda lidé, kteří se s koronavirem léčí nebo jsou v karanténě, pravidla dodržují. Odmítá ale osočování horníků a obyvatel z neodpovědného chování.

SMOOK také žádá vládu, aby neprodleně začala připravovat speciální program na podporu Karvinska, který bude řešit budoucnost OKD i kompenzace nákladů obcím, městům i podnikatelům.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Karviná sáhla po osvědčeném jméně. Po dvou a půl letech se do klubu vrací kouč Jarábek

Poté, co se v Karviné nedávno rozloučili s dosavadním trenérem Tomášem Hejduškem, se dočasným trenérem na jeden zápas 9. kola stal Lubomír Luhový. Ani on ale zatím náladu v karvinské kabině nikterak nezlepšil, když se Slováckem o posledním víkendu prohrál slezský celek 0:2. Nyní by měl zlepšit tuto náladu zkušený šedesátiletý slovenský stratég Juraj Jarábek.
ANO 2011, Občané městských částí a Zelená pro Opavu podepsali koaliční smlouvu. Uprostřed Tomáš Navrátil

Polovina statutárních měst už skládá koalice. Primátora má Karviná, Opava i Teplice

Zástupci vítězné ČSSD a hnutí ANO podepsali dnes v Karviné koaliční smlouvu. Opavu povede v příštích čtyřech letech koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy (OMČO) a Zelená pro Opavu. Alespoň předběžně domluvenou koaliční spolupráci má týden po volbách 15 z 27 statutárních měst. Koalice dnes vznikly i v některých okresních městech. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů, z větší části obdoba dosavadního vedení. V Chebu budou zřejmě spolupracovat vítězné ANO, Volba pro kraj (VOK) a ODS. Litoměřice povede vítězné ANO s uskupením Naše Litoměřice, jedná se ještě o vstupu třetího do koalice. V Jeseníku se na koalici opět domluvilo vítězné uskupení Jeseník srdcem a PRO Jeseník. V Teplicích dnes večer podepsalo koaliční smlouvu vítězné ANO s druhou ODS, která kandidovala s TOP 09.

Více souvisejících

Karviná Moravskoslezský kraj Roman Prymula (epidemiolog) život Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy