David Koller důrazně varuje: O demokracii po roce 1989 můžeme lehce přijít

David Koller zahraje 16. listopadu se skupinou Lucie v Českých Budějovicích a 17. listopadu s kapelou Kollerband na pražské Národní třídě. V jižních Čechách zařadí i písničku Oheň, v níž se zpívá 'Už se nechcem nikdy vracet', v Praze možná skladbu Karla Kryla. Lidé by si měli podle něj uvědomit, že mohou o demokracii přijít. Po 17. listopadu 1989 jezdil s jinými muzikanty do východních Čech a rozvážel letáky, protikomunistických protestů se účastnil už před tím. Koller to řekl ČTK v rozhovoru k výročí 30 let od sametové revoluce.

V Praze zahraje na akci Korzo Národní: 30 let svobody. Možná zazpívá i něco od Karla Kryla. "Právo je zase ohnuté, někdo tyje ze státního rozpočtu pro svoje firmy, dělá, že s tím nemá nic společného, přes Pražský hrad se nám sem dostávají Rusové a Číňani," řekl 59letý Koller.

Oslovil ho i spolek Milion chvilek pro demokracii, který pořádá 16. listopadu demonstraci na pražské Letné. Koller tam kvůli koncertu s Lucií nemůže, v budějovické Budvar aréně ale kapela zahraje symbolicky i Oheň. "I při normálních koncertech Lucie se vyjadřujeme k věcem, které nám připadají, že jsou v rozporu s tím, jakou demokracii bychom chtěli. Určitě se k tomu dostaneme," řekl zpěvák v souvislosti s výročím.

Na výročí se těší. Vnímá ho i jako trochu "tragické" připomenutí, že u moci jsou opět lidé, kteří vládli tehdy. "A moc zábavné pokoukání to není. Vládnou nám estébáci nebo lidé z prognostických ústavů, komunisté to vedou za přispění ultrapravice," řekl. Převrat podle něj přinesl Čechům svobodu, demokracii a bylo by dobré o ni nepřijít. "To, co jsme si vydobyli, je lepší než to, co se děje v Rusku nebo na východ od našich hranic."

V pátek 17. listopadu 1989 se bál jít na studentskou demonstraci na Albertov, protože už dříve ho komunistická policie několikrát zmlátila. Na Národní třídu ale šel. "S kamarádkou Jitkou Obzinovou jsme koukali na policajty zezadu, z proluky, kde je teď metro. Řvali jsme na ně, že jsou fašisti, jak tahali lidi do antonů. Vždycky běžel nějaký za námi, když zjistil, že nás nedoběhne, vrátil se a my na ně řvali dál," řekl Koller.

Po 17. listopadu 1989 vozil s kamarády do měst ve východních Čechách letáky, aby lidé věděli, co se děje. "Snažili jsme se, aby se prohlubovala jistota, že ten bolševický hnus skončí," řekl. Ve fabrikách, kam jezdil, se někdy cítil nepříjemně. "Milicionáři kouleli očima, tušili, že možná přijdou o svoji bouchačku a samopal ve skříni," vzpomínal.

Jezdil wartburgem své sestry. Spoluhráč z Lucie Michal Dvořák s jiným autem se tehdy málem zabil: narazil v noci na traverzu, která byla položená přes silnici na D1, protrhl všechny čtyři gumy.

Koller natočil na poslední sólovou desku dvě písně dotýkající se politiky, jinak se jí ale v hudbě vyhýbá. "Nejsem Kryl a mně to vlastně přijde smutné. To, čím se živím, je jednoduchá zábava. Lidé mají chuť si něco zazpívat, třeba si při tom zatancovat. Jsou to jednoduché písničky, které mluví jejich jazykem, poezie, která jim zlepšuje náladu. Politická témata náladu nezlepšují, naopak. Radši se tomu nevěnuju, protože koncerty by byly smutné a nikdo by na ně nechodil. Já jsem spíš šašek," řekl.

Související

Mirai Navrátil

Koller, Mirai a další osobnosti české kultury pomáhají Ukrajině

Stále častěji se na sociálních sítích objevují příspěvky, že i známé osobnosti se rozhodli pomoci Ukrajině. Tím bezpochybně dokazují, že česká kulturní sféra "stále žije", pomáhá a zastává své místo, na které se možná během pandemie i poněkud zapomnělo. Jména jako David Koller, Mirai Navrátil, Jakub Ryba jistě mluví za vše.

Více souvisejících

David Koller

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy