Delší dovolená zatím neprošla. Schvalování provázela kritika odpůrců

Schvalování návrhu KSČM na prodloužení zákonné dovolené o týden nejméně na pět týdnů opět provázela kritika odpůrců. Sněmovna je dnes ani na třetí pokus nedokončila. O novele zákoníku práce tak poslanci v nynějším volebním období už s největší pravděpodobností hlasovat nebudou a s jeho koncem v říjnu takzvaně spadne pod stůl.

Proti delší zákonné dovolené vystupovali podnikatelé z řad klubu ANO Pavel Juříček a Jiří Bláha. Podle Juříčka jde o jeden z nejhorších nápadů v tomto volebním období. "Chcete rozdělovat cizí peníze," řekl zastáncům změny. Důsledky mohou být podle něho takové, že se firmy začnou orientovat na agenturní zaměstnance.

Bláha varoval před rozevíráním nůžek mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a před postupným návratem pravidel k socialismu. Malé a střední firmy, v nichž podle poslance pracuje nejvíce lidí, si kvůli nedostatku zaměstnanců na trhu práce nemůže poskytování pěti týdnů dovolené dovolit. Juříček a Bláha upozorňovali i na to, že zaměstnavatelé se navíc potýkají i s dopady koronavirové krize.

Komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM) zdůraznila, že kvůli situaci na trhu práce by měla být předloha účinná až od roku 2023. "Zaměstnanci si pět týdnů dovolené zaslouží," uvedla. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa není pětitýdenní dovolená něco, co by nebylo možné zavést. "Firmy by bez zaměstnanců nebyly, prostě by neexistovaly," podpořil návrh poslanec ČSSD Petr Dolínek.

Schvalování delší dovolené Sněmovna přerušila už v březnu a v dubnu. Dnešní debatu prosadil při ranních změnách programu schůze Leo Luzar (KSČM), když ji podpořila také většina poslanců ANO a poslanci sociální demokracie a SPD.

I v případě, že by Sněmovna novelu KSČM zhruba tři týdny před volbami schválila, zřejmě by přijata nebyla. Senát by ji s největší pravděpodobností zamítl a dolní komora by se k jejímu opětovnému posouzení již nedostala.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy