Dostavbou Dukovan se bude zabývat vláda i bezpečnostní rada, uvedl Babiš

Další kroky k plánované dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany mimořádně projedná v pondělí ráno Bezpečnostní rada státu a odpoledne vláda. Opozice dostane informaci prostřednictvím výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů, řekl dnes ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO). Podle části opozice ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) obešel vládu i bezpečnostní složky, když o podklady k bezpečnostní prověrce by měl být požádán také ruský Rosatom.

Část opozice v čele s předsedou klubu KDU-ČSL Janem Bartoškem naléhala na to, aby se nynějším postupem ministerstva průmyslu a obchodu ohledně Dukovan zabývala dolní komora ještě před jednáním o žádosti vlády o další prodloužení nouzového stavu. Kritizovala to, že ve hře by měl nadále být i ruský zájemce o dostavbu Dukovan.

Bartošek uvedl, že kabinet postupuje proti vlastnímu, zhruba rok starému usnesení. "Jedná se o to, že vláda v dubnu 2020 schválila tento bezpečnostní dokument českých zpravodajských služeb, popisující výraznou hrozbu ruských a čínských firem," řekl. Po Babišově oznámení návrh na zařazení debaty o Dukovanech na program schůze následně stáhl.

Babiš a Havlíček tvrdili, že o nynějším kroku k Dukovanům byl informován vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i bezpečnostní služby. Havlíček zmínil ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku. Hamáček ale uvedl, že byl informován jen ústně, písemný materiál ministerstvo vnitra nedostalo a civilní rozvědka - Úřad pro zahraniční styky a informace, o stanovisko požádána nebyla. "Z hlediska postupů je to tak, že ministerstvo vnitra žádné stanovisko k tomuto nevydalo a žádné stanovisko nevydala ani zahraniční rozvědka," řekl.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura (ODS) s předběžným oslovením Rosatomu spojil změnu postoje KSČM k vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu. "Vidíme špinavý politický kšeft v přímém přenosu," prohlásil. Poslanec KSČM Leo Luzar následně nařkl Stanjuru ze lži. Proti Stanjurovým slovům se ohradil také Babiš.

Bartošek přirovnal Havlíčkův postup k takzvanému zvacímu dopisu v roce 1968. Jde podle něho o útok na bezpečnost České republiky. "Prodáváte nás za 30 stříbrných," prohlásil.

Související

Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.
Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Dukovany Andrej Babiš Vláda ČR Bezpečnostní rada státu

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy