Feri jednal s Babišem. Do 14 dnů by měl vzniknout srozumitelný web s opatřeními

Do dvou týdnů by měly vzniknout vládní webové stránky, kde budou srozumitelně shrnuta veškerá opatření vyhlášená kvůli koronavirové epidemii. Po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci Vladimírem Dzurillou to novinářům řekl poslanec opoziční TOP 09 Dominik Feri.

Schůzka se uskutečnila den poté, co předseda vlády podpořil při sněmovních interpelacích Feriho námět, aby vláda vysvětlovala opatření k omezení šíření covidu-19 srozumitelnou formou. Později v tiskové zprávě Feri doplnil, že by mělo jít o celý systém, který propojí jednotlivé resorty s komunikačním týmem.

"Podařilo se mi pana premiéra přesvědčit. Do 14 dnů by měl vzniknout jednotný vládní web, kde budou shrnuta všechna opatření a budou lidskou řečí vysvětlena veřejnosti," řekl Feri.

Úspěch. Přesvědčil jsem konečně premiéra o nutnosti vytvoření informačního webu. Vznikne pro něj samostatný tým. Ministerstva komunikaci podle Babiše vůbec nezvládají. Tak pomůže opozice. Do 2 týdnů snad bude hotovo. pic.twitter.com/me9fmDGVEC

— Dominik Feri (@DominikFeri) October 23, 2020

Mrzí jej, že stránky vzniknout až více než půl roku po vypuknutí epidemie v České republice a že podle něj musela premiéra k tomuto kroku přesvědčit opozice. "S panem Dzurillou začneme spolupracovat a web do dvou týdnů připravíme," dodal Feri.

"Nebude se jednat pouze o web, ale o celý systém, který propojí jednotlivé resorty s komunikačním týmem. Ten pak bude schopný relevantně odpovídat na konkrétní dotazy. Nesmí vzniknout další call centrum, kde budou bezradní operátoři, kteří nebudou umět odpovědět na konkrétní dotazy," doplnil v tiskové zprávě poslanec.

Babiš ve čtvrtek připustil, že komunikace záležitostí kolem nového typu koronaviru je slabá stránka vlády, spěje však podle něho k lepšímu. Jako příklad uvedl twitterové příspěvky ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), kterého ale dnes po středeční schůzce v restauraci vyzval k rezignaci. Feri o nových mimořádných opatřeních vyhlašovaných vládou i dalších tématech týkajících se koronaviru pravidelně informuje na svém instagramovém účtu. Opozice vládu kvůli způsobu komunikace ohledně koronaviru kritizuje delší dobu.

Související

Více souvisejících

Dominik Feri (TOP 09) top 09 Andrej Babiš Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 49 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy