Fiala: Argumenty pro koalici SPOLU platí i po škrtu v zákoně

Středeční škrt Ústavního soudu ve volebním zákonu podle předsedy ODS Petra Fialy nemění nic na argumentech, se kterými občanští demokraté vstupovali do koalice s TOP 09 a lidovci. Těmi jsou zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů a spojit síly napravo od středu, aby se neštěpily a společně přečíslily ANO, uvedl dnes Fiala na dotaz ČTK.

Ohradil se tak proti názoru Jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) v dnešních Hospodářských novinách,(ODS), kdy podle něho rozhodnutím o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám pod značkou SPOLU. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové "hlasy pár jednotlivců z vnitřních řad", neznamenají vnitřní tlak na spojení.

"Hlavní argumenty pro sestavování koalice SPOLU byly vždy dva. První z nich: musíme zabránit propadnutí hlasů středopravých voličů, a druhý: musíme spojit politické síly napravo od středu, aby se mezi sebou neštěpily a společně přečíslily hnutí ANO. A ty stále platí," uvedl Fiala. Středopraví voliči podle něj dávají jasně najevo, že si přejí politickou změnu. Kuba zpochybnil důvod další existence koalice podle Hospodářských novin. "Na výkonné radě se vždy říkalo, že spojení je výhodnější při přepočítávání, že dosáhneme více mandátů, tento hlavní argument ale nyní padá," uvedl v dnešních HN.

Na smyslu a fungování koalice SPOLU se nic nemění ani po rozhodnutí Ústavního soudu podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. "Hlasy pár jednotlivců z vnitřních řad bych opravdu nenazývala nějakým vnitřním tlakem," uvedla na dotaz ČTK. Smyslem koalice SPOLU nebyl předvolební kalkul, ale společná chuť změnit poměry v České republice k lepšímu. Na tom se nemění zhola nic, zdůraznila. Doplnila, že o finální podobě kandidátky za TOP 09 rozhodne 25. února výkonný výbor strany.

Podle šéfky TOP 09 je nejvyšší čas najít takové řešení úpravy volebního zákona, které zabrání potenciální ústavní krizi a umožní všem voličům přijít v říjnu k volebním urnám. "Za dobrý podklad pro jednání považujeme návrh KDU-ČSL z roku 2019, který ostatně odpovídá aktuálnímu nálezu Ústavního soudu," uvedla.

Na sociálních sítích reagoval na Kubova slova také expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Začít teď nahlas besedovat o tom, zda na tomto cíli Ústavní soud něco změnil, je nejspolehlivější cesta k volební porážce všech koaličních subjektů," uvedl s tím, že koalice má potenciál zvítězit ve volbách, nominovat premiéra a vrátit zemi demokratickou vládu.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy