Fiala mluvil s Harrisovou, podpořila postoj Česka k Ukrajině a Rusku a nabídla pomoc

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v rozhovoru s premiérem Petrem Fialou (ODS) podpořila postoj ČR k Ukrajině a Rusku a nabídla konkrétní pomoc se zvládáním dopadů války na ČR. Fiala dnes o telefonátu s Harrisovou informoval na twitteru. O jakou pomoc se jedná, neupřesnil.

Ukrajina téměř tři týdny čelí vojenskému útoku Ruska a ČR napadené zemi posílá vojenský materiál a přijímá statisíce uprchlíků před válkou.

"Vážím si podpory, kterou (Harrisová) vyjádřila České republice za naši pomoc a podporu Ukrajině a našemu postupu vůči Rusku," napsal Fiala. Harrisová ho ujistila, že USA a celé NATO jsou odhodlány bránit každý decimetr půdy členských států Severoatlantické aliance, uvedl. "Mluvili jsme také o dalších možnostech pomoci statečným Ukrajincům, na kterých se mohou naše země společně podílet," dodal.

Premiér se s Harrisovou shodl na tom, že vztahy ČR a USA jsou na výborné úrovni a obě země jsou připravené je nadále rozvíjet, napsal také Fiala.

Spojené státy i Evropská unie po ruském vpádu na Ukrajinu uvalily na Rusko sankce, které dopadají na jeho ekonomiku a představitele režimu vedeného prezidentem Vladimirem Putinem. Na Ukrajinu proudí humanitární pomoc, USA i evropské země dodávají ukrajinské armádě zbraně i munici. ČR zatím poskytla napadené zemi vojenský materiál za 725 milionů korun a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v neděli uvedla, že další plánované dodávky budou za podobnou částku.

Před válkou z Ukrajiny uprchlo podle tamních úřadů již víc než 2,5 milionu lidí, do ČR od začátku ruské invaze zatím přicestovalo podle odhadů 220.000 Ukrajinců. Americký Kongres v minulém týdnu schválil balík podpory ve výši 13,6 miliardy dolarů (asi 307 miliard Kč) na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině i spojencům USA v Evropě.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Kamala Harrisová válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy