Fiala promluvil o účasti českých firem na obnově Ukrajiny i obnovení dodávek obilí

Ukrajina se podle premiéra Petra Fialy (ODS) přihlásila během pondělního jednání českých ministrů v Kyjevě k tomu, že bude vytvářet dobré podmínky pro české podnikatele. Firmy Fiala vyzval po příletu delegace do Prahy k zapojení se do transformace země. "Jsou zde otevřené dveře, je to příležitost, kterou lze využít," konstatoval s tím, že na jaře se sejde komise pro prohlubování spolupráce v průmyslu.

Největší poptávka je podle Fialy v odvětví dopravy, zdravotnictví či energetiky včetně jaderné.

Fiala uvedl, že cesta osmičlenné vládní výpravy splnila svůj účel a byla přínosem pro Českou republiku i podporu Ukrajiny. "Budeme dál pokračovat ve vojenské a humanitární pomoci," uvedl. Česko bude působit v tomto směru i na ostatní země, dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) diskutovala v Kyjevě o možnosti třítýdenních kurzů pro ukrajinské vojáky organizovaných ČR i o možnosti dalších návazných kurzů. Jednala také o založení podniku, který by se podílel na opravách ukrajinské vojenské techniky. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov po setkání s Černochovou na twitteru sdělil, že Ukrajina chystá 50 projektů na podporu ukrajinské armády s českou účastí. Doplnil, že s českou kolegyní jednal o situaci na frontě, dodávkách zbraní a armádního vybavení a rozvoji protivzdušné obrany.

S opravou a obnovou poničené infrastruktury na Ukrajině mohou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomoct humanitární programy, jednal i o možnostech pro uprchlíky v případě, že konflikt s Ruskem bude pokračovat.

Čeští ministři v čele s Fialou jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Cesta měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a rovněž podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny. Česká delegace přijela do Kyjeva krátce poté, co se ukrajinská metropole opět stala terčem ruského vzdušného útoku.

Fiala: Cestu k obnovení dodávek obilí je třeba hledat s Ukrajinou a Tureckem

Cestu k obnovení dodávek obilí z ukrajinských černomořských přístavů je podle premiéra Petra Fialy (ODS) třeba nalézt za pomoci zemí, které se podílely na porušené dohodě, tedy Ukrajiny a Turecka. Uvedl to po příletu z cesty českých ministrů do Kyjeva, během jednání s ukrajinským prezidentem hovořil Fiala o změně ruské pozice s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

"Situace je vážná, budeme na ni muset reagovat. Co se podařilo domluvit, cesta pro zemědělské produkty, je velice důležité pro spoustu zemí severní Afriky a Asie. Že Rusko dohodu nedodržuje je vážná věc, musíme nalézt cestu za pomoci těch, co se na dohodě podíleli, to je Turecko a Ukrajina," uvedl Fiala. Dodal, že mezinárodní společenství si nemůže dovolit destabilizaci například v pásu severní Afriky.

Rusko v pondělí pozastavilo obilnou dohodu, umožňující vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů, kvůli ohrožení bezpečného koridoru. Ruský prezident Vladimír Putin v pondělí prohlásil, že koridor byl částečně využit při útoku na ruskou Černomořskou flotilu v Sevastopolu. Podle tiskových agentur také řekl, že ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu byly odplatou za sobotní útok na Sevastopol, ale že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

Turecko, OSN a Ukrajina v pondělí vyjádřily odhodlání pokračovat v obilné dohodě umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

V reakci na ruská obvinění, že Ukrajinci k útoku na Sevastopol zneužili civilní lodě v bezpečném plavebním koridoru, zástupce generálního tajemníka OSN Martin Griffiths na jednání Rady bezpečnosti OSN řekl, že žádná civilní loď neplula tímto koridorem v noci na sobotu, kdy se útok na Černomořskou flotilu odehrál. Nikdo podle něj neplul v koridoru ani v neděli a žádné plavidlo o víkendu nehlásilo incident.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Ukrajina obiloviny EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 17 minutami

před 26 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy