Fiala slíbil, že pětikoalice s úpravami podpoří ošetřovné i bonus v karanténě

Poslanci pětikoalice ve Sněmovně podpoří přijetí novel s obnovením krizového ošetřovného či bonusem v karanténě, které navrhla Babišova vláda v demisi. Nejdřív chce jejich podobu ale ještě upravit. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) to řekl nový premiér Petr Fiala (ODS).

Sněmovna má 1. prosince projednávat tři novely - o krizovém ošetřovném, příspěvku pro zaměstnance v karanténě a kompenzačním bonusu. Pětikoalice, kterou tvoří Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci) a Piráti a STAN, má v dolní komoře většinu 108 hlasů.

"My se budeme snažit k tomu přistupovat maximálně odpovědně, ale i kooperativně. My ty návrhy vezmeme, dáme k nim vlastní pozměňovací návrhy, upravíme je a v nějaké formě je necháme projít... upravíme je, aby to odpovídalo i naší představě," uvedl Fiala.

Dodal, že o úpravách diskutují pětikoaliční experti a proberou je poslanecké kluby pětikoaličních stran. Podle nového premiéra by kabinet měl o takových návrzích předem debatovat se zaměstnavatelskými a podnikatelskými svazy a odbory.

Fiala podotkl, že Česko je nyní v neobvyklé situaci. Zemi vládne vláda v demisi bez většiny ve Sněmovně a zasedá v ní strana, která v dolní komoře už není. Dohodnutá koalice sice většinu má, ale zatím je v opozici a vládnout nemůže. ČR má dva premiéry, odpovědnost má ten odcházející. "Přichází vláda (v demisi bez většiny) s návrhy, s nimiž se nějakým způsobem musí vyrovnat většina v Poslanecké sněmovně, která to nebude vykonávat, protože to bude vykonávat vláda v demisi. To je unikátní situace," řekl jmenovaný premiér.

Babišův kabinet kvůli nynější epidemické vlně navrhuje zavést krizové ošetřovné. Činit by mělo 80 procent základu výdělku místo běžných 60 procent, vyplácet by se mělo po celou dobu uzavření třídy či školy kvůli koronaviru kromě dnů prázdnin. Lidé v karanténě a izolaci mají dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 korun denně. Obě podpory by se měly podle návrhu vyplácet zpětně od listopadu. Kompenzační bonus pro podnikatele se má týkat osob samostatně výdělečně činných a společníků malých společností s ručením omezeným, budou moci žádat až o 1000 korun denně. Příspěvek lidem pracujícím na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti bude činit 500 korun denně. Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 30 a více procent. Podle návrhu by finanční správa měla bonus vyplácet zpětně od 22. listopadu.

Stav legislativní nouze umožňuje zrychlené schvalování zákonů. Schůze, na které se má trojice norem projednávat, má začít 1. prosince ve 14:00. Od 14:30 jsou v programu interpelace. Před projednáním na plénu posoudí tři návrhy zákonů příslušné sněmovní výbory. Svá stanoviska musí poslancům dodat do středečního poledne.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ošetřovné Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 21 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy