Fiala uvítal Zemanova slova. Česko podle něj potřebuje novou vládu

Kandidát koalice Spolu na premiéra Petr Fiala (ODS) uvítal slova prezidenta Miloše Zemana, že je připraven ho jmenovat premiérem. Napsal to ČTK. V sobotu bude Fiala hlavu státu prostřednictvím videokonference informovat o shodě formující se koalice Spolu a PirSTAN na hlavních programových principech a připravenosti co nejdříve sestavit novou vládu. Česko je podle něj ve složité ekonomické i epidemiologické situaci a potřebuje novou vládu s jasným mandátem vycházejícím z výsledků voleb.

Zeman se od 10. října léčí v Ústřední vojenské nemocnici. Dnes v telefonickém rozhovoru na Frekvenci 1 řekl, že se jmenováním Fialy předsedou nového kabinetu nebude problém. Současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, poznamenal. Uvedl také, že udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji.

"Budu prezidenta informovat o tom, že zástupci obou koalic se dokázali velice rychle shodnout na hlavních programových principech a že jsou připraveni co nejdřív sestavit funkční vládu. V této souvislosti vítám sdělení pana prezidenta Zemana, že je připraven mne jmenovat do funkce premiéra a udělat všechny ústavní kroky, které jsou nezbytné pro vytvoření nové vlády," uvedl Fiala.

Poznamenal také, že je potěšen, že zdravotní stav prezidenta se zlepšil natolik, že mu už umožňuje přímo komunikovat s veřejností prostřednictvím médií. S prezidentem bude jednat videokonferenčně v sobotu ve 13:00 z brněnské centrály občanských demokratů.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy