Filmaři také dostanou podporu od státu, mohou požádat od 1. března

Od 1. března začne ministerstvo průmyslu přijímat žádosti o podporu od firem i osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) z oblasti audiovize. Žádat o ni mohou v případě, pokud se jich dotkla opatření zavedená proti šíření koronaviru.

Pomoc je součástí třetí výzvy programu COVID kultura, v níž by na podporu měly dosáhnout i další subjekty, které dřívějšími programy propadly. Uzávěrka přihlášek je 30. dubna, uvedla dnes v tiskové zprávě ministerstva kultury a průmyslu. Jednorázová podpora pro OSVČ bude 60.000 korun, právnické osoby budou moct dostat kompenzaci maximálně pět milionů korun.

"Výzvu jsme se snažili nastavit tak, aby se finanční prostředky dostaly k lidem nebo firmám, které zatím nemohly žádat o finanční pomoc v nouzi nebo o náhradu marných výdajů. Jedná se tedy o typ dotace, kterou Státní fond kinematografie nemůže z důvodu zákona o audiovizi poskytovat. Výzva je určená lidem pracujícím ve štábových nebo tvůrčích profesích u filmu a také herečkám a hercům, kteří natáčí výhradně v audiovizuální oblasti," říká ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková.

Třetí výzvu programu COVID kultura zveřejnila obě ministerstva v pondělí, bude v ní přibližně 800 milionů korun, pro audiovizi by mělo být 200 milionů korun. Kromě OSVČ a podnikatelů, jako tomu bylo v obou předchozích výzvách programu, mohou z té aktuální žádat nově třeba producenti, distributoři, výkonní umělci a některá kina. Podpora má však skutečně směřovat pouze na ty profese, které se přímo podílejí na tvorbě nebo šíření audiovize.

O podporu bude možné žádat pouze jednou a jen v jedné ze šesti kategorií. Kromě obecných pravidel, například žadatel musí být daňovým plátcem v České republice, jsou u každé ze šesti kategorií nastavené konkrétní podmínky, za kterých může jednotlivec či firma o podporu žádat. Cílem je podpořit OSVČ a firmy, které působí v audiovizi dlouhodobě a soustavně a jsou páteří českého audiovizuálního průmyslu. Motivací je zachovat současnou vysokou úroveň a know-how oboru.

Dotaci pro audiovizi nepůjde kombinovat s podporou poskytnutou z předchozích výzev z programu COVID kultura, ani s podzimním kompenzačním bonusem pro OSVČ. Bude možné ji však kombinovat s jarním kompenzačním bonusem a programem ošetřovné pro OSVČ.

Program COVID kultura už vyhlásil dvě výzvy pro OSVČ a podnikatele v kultuře a bylo možné v něm žádat o podporu do konce loňského roku. Program měl k dispozici 900 milionů korun a podle dřívějších informací MPO se plně vyčerpá.

Související

Divadlo, ilustrační fotografie.

Návštěvnost kultury se předloni kvůli covidu propadla o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Více souvisejících

kultura filmy kamery

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 39 minutami

před 39 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy