Hamáček: Zelení jsou pro ČSSD nejbližším politickým partnerem

Strana zelených je pro ČSSD nejbližším politickým partnerem, vyplývá to i z vnitrostranické ankety. Na dnešním on-line sjezdu Zelených to řekl vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Strany jednají o možné spolupráci v podzimních sněmovních volbách. Mezi subjekty jsou rozdíly, ale i překvapivé programové shody, dodal ministr vnitra.

"Případná cesta bude ještě trnitá, ale jsem přesvědčen, že stojí za to. Pokud společnou řeč najdeme a spojíme síly, tak přispějeme svou sdílenou silou k pozitivní změně," řekl Hamáček. V kontextu spolupráce podle něj není největším nepřítelem program a věří, že ani personální či finanční záležitosti, nýbrž čas. Apeloval na to, aby jednání neztroskotala na času a případném pozdním rozhodnutím o spolupráci. Připomněl, že ČSSD též promýšlí kooperaci na širší platformě, a to s odboráři nebo nezávislými osobnostmi.

Hamáček očekává, že mnoho otázek Zelených bude směřovat k vládnímu angažmá ČSSD s hnutím ANO. Uvedl, že rozhodnutí vstoupit do vlády nebylo vůbec jednoduché a bylo evidentní, že sociální demokracie zaplatí velkou cenu. I tak to podle něj ČSSD vyhodnotila jako nejméně poškozující ze všech cest, které byly po minulých sněmovních volbách před Českou republikou.

Hnutí ANO se podle Hamáčka stále více posouvá na pravou část politické mapy, stvrdilo to i schválením daňového balíčku. "Pokud Česká republika bude směřovat k vládě ANO a ODS, tak budu v našem potenciálním společném projektu navrhovat, abychom se veřejně zavázali, že taková vláda nevznikne za žádných okolností s naší podporou," dodal Hamáček.

Za jeden z důležitých aspektů považuje ochranu demokracie a parlamentarismu. ČSSD podle něj stálo na vládní úrovni hodně sil, aby po celé volební období byla role Parlamentu brána vážně a aktivně. Zdůraznil, že od sociálních demokratů nikdy nikdo neslyšel, že je Parlament žvanírna nebo že zdržuje od práce. Jako o žvanírně o Sněmovně hovořil premiér Andrej Babiš (ANO).

V projevu Hamáček zavzpomínal na filozofa a ekologa Erazima Koháka, který loni v únoru zemřel. Podle vicepremiéra tento někdejší člen sociální demokracie propojoval ideály humanismu a ekologie.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Strana zelených ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy