Jednání o šéfovi Senátu začnou v pondělí, ve hře je Linhart i Vystrčil

Senátní klub STAN chce jako nejsilnější frakce horní komory po víkendových volbách od pondělí s dalšími kluby jednat o novém předsedovi Senátu. Po prvním videozasedání klubu dnes novinářům předseda klubu STAN Petr Holeček řekl, že v řadách klubu je dost silných osobností, které by se mohly vedení horní komory ujmout.

Odmítl jmenovat. Místopředseda Senátu za STAN Jan Horník nicméně uvedl, že volba Zbyňka Linharta (za STAN), který jako jediný obhájil svůj mandát už v prvním kole hlasování, by byla stejně důstojná jako znovuzvolení současného předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

O nové podobě vedení Senátu bude za STAN jednat trojice Holeček, Horník a předseda výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš. Ten na tiskové konferenci zdůraznil, že důležitý je nejen výběr nového šéfa horní komory, ale i obsazení jednotlivých výborů, podvýborů a komisí.

Nový předseda by měl mít podle Horníka maximální podporu všech senátorů a senátorek. O Vystrčilovi, o jehož nominaci hodlají jednat občanští demokraté, uvedl, že klub STAN má několik výrazných osobností, které je možné postavit jemu na roveň. Na druhou stranu by podle něj měl Senát vyslat signál, že je sourodým celkem, schopným se domluvit, být opozicí Sněmovně i vůči Hradu. Poznamenal, že Vystrčil v tom odvedl mnoho práce a měl podporu.

Drahoš na dotaz, zda se bude o funkci také ucházet, uvedl, že to závisí na vyjednávání klubu. "Této pozice se nezříkám," řekl.

Výsledek voleb označil Holeček za velmi povzbuzující. STAN podle něj získal o mnoho mandátů víc, než hnutí čekalo. Hnutí STAN a SLK získaly dohromady 11 senátorů z 27 možných. Prosadilo se všech deset jejich finalistů a Linhart už v prvním kole voleb před týdnem. Nejsilnější frakci by měli mít podle výsledků voleb Starostové společně s TOP 09, a to 28 členů. Podle zvyklostí tak budou mít hlavní nárok na obsazení místa předsedy Senátu. V klubu ODS by mělo být nejméně 21 senátorů. Klub KDU-ČSL by si měl zachovat 12 členů. Čtvrtou nejpočetnější frakcí by měl být i s pirátskými senátory sedmičlenný Klub pro liberální demokracii - Senátor 21. Klub ANO by měl být šestičlenný.

Početní složení frakcí ovšem ovlivní i to, zda se k nim po povolebních vyjednáváních připojí v případě zvolení některý ze zástupců menších uskupení.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR krajské a senátní volby 2020 Zbyněk Linhart Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy