Josef Klíma: Nechci, aby to tu skončilo jako v Rusku. Voliči Zemana a Babiše...

Josef Klíma se už v 90. letech proslavil jako spisovatel, investigativní novinář a jedna z předních tváří pořadu Na vlastní oči. Teď se znepokojením sleduje, co všechno se v Česku děje, okomentoval vztah premiéra s prezidentem nebo změnu majitele Novy.

„Dějí se alarmující věci. Nechci, aby to tu skončilo jako v Rusku,“ varuje Josef Klíma. V rozhovoru pro Český rozhlas Plus novinář připomněl, že čeští premiéři a prezidenti byli často na jedné lodi, vždy prý ale směřovali k demokratickému státu a měli dodržovat zákony.

To se ale teď změnilo. „Ve chvíli, kdy premiér je podezřelý ze spolupráce s StB, a navíc dlouhodobě trestně stíhaný, a přesto v době, kdy je trestně stíhaný, tak vyhraje volby a je jmenovaný a prezident znova slibuje, že když to nevyjde, tak ho znova jmenuje, i když je v té době trestně stíhaný, v tu chvíli to není dobře,“ kroutí hlavou Klíma.

Problémy ale vidí i jinde. „Kolem nás novinářů se stahuje smyčka,“varuje, že se v Česku proměnila politická atmosféra. Chování premiéra a jeho poslanců odráží i na situaci v médiích. „Cítím to z projevů velké rady (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) i té takzvaně malé rady (Rada ČT). Různé snahy, jako například neschválit výroční zprávy, vyřadit Českou televizi a nanominovat si ji sám,“ popisoval.

Poukázal také na to, že za poslední zhruba rok a půl došlo k výměně lidí,na téměř všech postech. „Jestliže se postupně vymění všichni, tak se vymění samozřejmě za loajální,“ tvrdí.

Řeč přišla také na ohlášenou akvizici společnosti CME, tedy koupi televizi Nova ze strany PPF Petra Kellnera. „No samozřejmě, že člověk na to nahlíží s rozpaky, protože jestliže se další a další média ocitají v rukou oligarchů, zase jsme u toho, že jsme se změnili v oligarchický systém, tak se samozřejmě člověk bojí o svobodu. O svobodu slova a o svobodu novinářské práce,“ vysvětluje novinář.

Poměrně jednoznačný postoj novinář zastává také k voličům hnutí ANO a prezidenta Miloše Zemana. Podle něj jde o lidi, kteří jsou podobní jejich osobnostem. „I v době, kdy tady jelo Čapí hnízdo a vypadalo to, že je to opravdu podvod, tak jim to nevadilo. Protože to považovali za šikovnost. Kdyby sami měli možnost to s Bruselem takhle sehrát, tak by to sehráli taky,“ dodal Klíma.

Související

Více souvisejících

Josef Klíma Media novináři Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy