K prioritám Langšádlové patří podpora mladých vědců

Podporu mladých vědců, snížení byrokracie a zlepšení podmínek pro rodiče pracující ve výzkumu má jako priority kandidátka na ministryni pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Poslankyně to napsala na dotaz ČTK. Podle ní je také třeba udržet podíl celkových výdajů na výzkum a vývoj na dvou procentech hrubého domácího produktu (HDP).

"Mou zásadní prioritou je vytvořit podmínky pro podporu a motivaci zejména mladých vědců. Je naprosto přirozené, že v rámci své akademické kariéry tráví část svého profesního života v zahraničí, a to je jistě i přínosem, ale je důležité, aby se vraceli," uvedla.

Další prioritou Langšádlové je snížení byrokracie. "Často jsou podmínky poskytované národními subjekty na vědu a výzkum dokonce výrazně více byrokraticky náročné než prostředky poskytované Evropskou komisí," uvedla.

Podle Langšádlové je zásadní udržet výdaje na výzkum a vývoj ve výši dvou procent HDP. Loni byl podíl těchto výdajů 1,99 procenta HDP. Jde o nejvyšší podíl v historii samostatné České republiky a blíží se k průměru Evropské unie. Langšádlová také napsala, že po konsolidaci veřejných financí by se měly peníze na vědu postupně zvyšovat. Jako oprávněný označila požadavek zástupců akademické a vysokoškolské sféry na růst stabilních peněz pro rozvoj výzkumných organizací.

"Další mou prioritou v oblasti financování je vytvářet podmínky pro zapojení většího objemu soukromých zdrojů do vědy a výzkumu. Inspirací by nám mohly být například USA," podotkla. Je třeba také připravit zákon, který upraví spolupráci mezi výzkumnými institucemi a soukromými subjekty pro uplatnění vědeckých poznatků v komerční sféře, dodala.

Za největší problém českého systému vědy Langšádlová považuje roztříštěnost. "Vedle klíčových institucí, jako je Akademie věd a vysoké školy, se do vědy a výzkumu zapojují soukromé subjekty, ale i většina ministerstev má své kapitoly na vědu a výzkum," sdělila. "I proto zde vzniká pozice ministra pro vědu a výzkum, v této oblasti je nutno více koordinovat vynakládání finančních zdrojů tak, aby věda a výzkum ještě více podporovaly hospodářskou politiku, stanovené strategické cíle i reagovali na společenský vývoj země," uvedla.

Osmapadesátiletá Langšádlová je poslankyní od roku 2010. Mezi lety 1998 až 2006 byla starostkou středočeských Černošic. Působila i jako středočeská krajská zastupitelka a předsedkyně středočeské TOP 09. Nyní je ve výkonném výboru strany, do roku 2009 byla členkou KDU-ČSL. V minulém funkčním období byla například předsedkyní sněmovního podvýboru pro migraci a azylovou politiku. Ve Sněmovně v minulosti působila i jako předsedkyně stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti.

Langšádlová vystudovala obor hospodářské stavby na stavební průmyslové škole, později absolvovala politologii na Vysoké škole politických a společenských věd v Kolíně a na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 
Miloš Zeman

Miloš Zeman ve Sněmovně zepsul Fialovu vládu. Poslouchali ho poslanci SPD

Exprezident Miloš Zeman ve středu absolvoval jedno z mála veřejných vystoupení od loňského konce ve funkci hlavy státu. Konkrétně promluvil na sněmovní konferenci, kterou pořádali poslanci opozičního hnutí SPD. Ústředním tématem Zemanovy řeči byla kritika vlády premiéra Petra Fialy (ODS). 

Více souvisejících

Helena Langšádlová věda

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy