Kandidát na ministra školství bude znám v dalších dnech, uvedl Bartoš

Kandidát koalice Piráti a STAN na nástupce po ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN) bude představen asi v průběhu týdne, dnes ne. Novinářům to dnes řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Očekává, že Gazdíkova nástupce navrhne jako první hnutí STAN, které podle vzájemné dohody po volbách resort obsadilo. Piráti by jinak ze svého týmu mohli uvažovat o nominování náměstkyně ostravského primátora Andrey Hoffmanové nebo analytika Martina Úlovce.

Gazdík v neděli oznámil rezignaci k 30. červnu. Rozhodl se tak poté, co média informovala o jeho stycích s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Gazdík uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví v Evropské unii, které na Česko připadá v druhé polovině roku.

„Myslím si, že nominant (na nástupce po Gazdíkovi) bude představen až v průběhu týdne. Bude to nominant, který bude potvrzený koalicí Pirátů a Starostů a pak představen jako koaliční nominant do vlády. Takže si nemyslím, že dnes to jméno padne,“ uvedl Bartoš. Připomněl, že podle vzájemné dohody ministerstvo školství obsadil STAN. „Tak já předpokládám, že to první jméno by mělo zaznít od (předsedy STAN) Víta Rakušana,“ řekl.

Nějaké návrhy podle něj zazněly už na jednání zástupců Pirátů a STAN v pondělí, ale ještě se o nich podle něj bude diskutovat dál. Zmínil, že v médiích zaznamenal například jméno senátora Jiřího Drahoše. „Nejsem si jist, jestli on bude tím finálním kandidátem," dodal.

Pokud by resort převzali Piráti, připadali by podle Bartoše v úvahu náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová a analytik Martin Úlovec. Hoffmannová dnes na dotaz ČTK uvedla, že její jméno se oživuje kvůli tomu, že byla za Piráty nominantkou na ministryni školství vedle Petra Gazdíka za STAN. "V tuto chvíli jsem ale samozřejmě žádnou nabídku nedostala, protože se jedná o novém jméně a novém kandidátovi, v tuto chvíli to ministerstvo drží STAN, takže to je věc vyjednávání," řekla.

Podle Úlovce se další postup ohledně ministerstva školství určí ve vládní koalici. "Je důležité i vzhledem k nadcházejícímu předsednictví zajistit plný vládní tým včetně ministra či ministryně školství, neboť budou v EU vyjednávat o dalším rozvoji vzdělávání, digitálních dovedností žáků a studentů a dalších prioritách Evropského prostoru vzdělávání pro digitální věk, což je pro nás jedna z priorItních oblastí," řekl ČTK. Zda by nabídku na ministra přijal, neupřesnil. Úlovec vedl analytické oddělení v Národním ústavu pro vzdělávání.

Drahoš ČTK napsal, že debaty o svém zapojení do vedení ministerstva bere jako spekulace a nepočítá s tím, že by ho vedení hnutí STAN jako nestraníka oslovilo. Situaci kolem Gazdíkova odstoupení označil za vážnou. "Čeká nás české předsednictví v EU, řešení situace s ukrajinskými žáky a celá řada dalších klíčových školských agend. Považuji proto za velmi důležité, aby byl v co nejkratším možném čase vybrán nový ministr školství, který bude mít dostatek zkušeností a kompetencí pro zvládnutí této složité situace," uvedl.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) ministerstvo školství

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Padělatel vstupenek na MS v hokeji dopaden. Případů bude více, tvrdí policie

Policie dopadla podvodníka, který lidem prodával padělané vstupenky na probíhající mistrovství světa v ledním hokeji v Česku. Strážci zákona již v úterý informovali, že eviduje přibližně 300 případů falešných vstupenek. Do arén v Praze a Ostravě, kde se hraje, tak nemohly stovky lidí.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy