Ke jmenování ředitele BIS se mají poslanci mimořádně sejít v pátek 13. srpna

Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek 13. srpna. Mimořádnou schůzi dnes svolal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), pokud premiér Andrej Babiš (ANO) nenavrhne do čela civilní kontrarozvědky Michala Koudelku na další funkční období. Podpisy sesbírala, sdělil na dopolední tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala.

Babiš oznámil, že v pondělí bude o obsazení místa šéfa BIS jednat s předsedou koaličních sociálních demokratů a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Předtím ministerský předseda neuspěl s návrhem, aby téma dnes probral bez vládního návrhu na postup při výběru ředitele kontrarozvědky sněmovní bezpečnostní výbor. Koudelkovi vyprší mandát v polovině srpna. Pokud vláda do té doby nerozhodne, ředitel kontrarozvědky ve funkci skončí a řízení BIS se ujme jeho náměstek.

Vondráček potvrdil, že mimořádnou schůzi svolal na základě žádosti koalice Spolu. "Žádost podala s podpisy poslanců místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová," napsal Vondráček ČTK v textové zprávě. Předseda Sněmovny podle jejího jednacího řádu svolává schůzi dolní komory nejpozději do deseti dnů od doručení žádosti alespoň pětiny všech poslanců.

"Budeme se snažit situaci odblokovat krokem, který považujeme za krajní, a to je, že jsme shromáždili podpisy ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, která by se touto věcí zabývala," řekl dopoledne Fiala.

Jde podle něj o krok mimořádný. "Jsme připraveni ho nepoužít, pokud pan premiér Babiš udělá to, co by bylo logické, a v příštích dnech navrhne jméno pana plukovníka Koudelky a vyřeší záležitost tak, aby kontinuálně pokračovala práce BIS," doplnil šéf občanských demokratů.

Fiala míní, že Koudelka se ve funkci osvědčil, proto by měl pokračovat. BIS se podle něj těší důvěře partnerů a služba i ředitel mají podporu napříč politickým spektrem. Připomněl, že Babišova vláda několikrát navrhla ředitele BIS na povýšení do generálské hodnosti. Tomu ale nevyhověl prezident Miloš Zeman.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je důležité, aby si Česko uchovalo vysoký bezpečnostní standard z posledních let. "Je důležité, aby BIS nebyla znejišťována, měla dobré personální vedení a byla předvídatelná i pro své zahraniční partnery," řekl.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v souvislosti s BIS připomněla kauzu Vrbětice. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což na jaře vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

"Moc dobře víme, kdo sehrál klíčovou úlohu k tomu, aby se podařilo pachatele identifikovat," řekla. Z destabilizace situace v BIS by bylo podle ní nadšené právě Rusko.

Související

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

BIS Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 34 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy