Klaus si přeje radikální změnu politiky v Praze

Bývalý prezident Václav Klaus doufá, že komunální volby přinesou v Praze radikální změnu. Názor, že jsou současné volby referendem o vládě, považuje za dětinský. Zároveň ale označil za nesmyslné chování vlády, která se podle něj tváří, že se jí tyto volby netýkají. Klaus to dnes řekl novinářům, když odevzdával v pražských Kobylisích svůj volební lístek.

"Já bych si hlavně přál, aby ty volby přinesly rozumné starosty a rozumná zastupitelstva, to je jejich hlavním cílem," poznamenal. Názor opozice, která nynější komunální a senátní volby označuje za referendum o vládě Petra Fialy (ODS), považuje za dětinský. "Ale zrovna tak je nesmyslné, laciné chování vlády, která říká: 'Vlády se to vůbec netýká'. Volby jsou přeci vždycky, ať jsou jakékoli volby, obřím průzkumem veřejného mínění," řekl Klaus.

Exprezident se domnívá, že kvůli řadě subjektů s "neprůhlednými" názvy budou obě strany výsledek interpretovat jako své vítězství.

Jako Pražák by si velmi přál, aby komunální volby v hlavním městě přinesly radikální změnu. "Myslím si, že Praha je taková zabetonovaná, rigidní, neprůchodná, neprůjezdná," poznamenal. Zelení a Piráti podle něj do Prahy přináší své představy o světě. Myslí si, že by to tak být nemělo. "Praha by měla být pro Pražany. A abychom nemuseli trávit hodiny ve frontách aut a podobně, to bych si velmi přál," dodal.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Praha

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy