Koalice Spolu zatím nemá vybraného prezidentského kandidáta

Vybrat společného prezidentského kandidáta koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) či všech vládních stran podle premiéra Petra Fialy (ODS) ještě potrvá. Je to záležitost několika měsíců, řekl Fiala novinářům poté, co ho dnešní kongres občanských demokratů potvrdil v čele strany.

Fiala na dotaz, zda se na kongresu v kuloárech "upeče" prezidentský kandidát, řekl, že kandidát se nepeče. "Kandidát musí dozrát. Ještě není léto, tak ještě nikdo nedozrává. Ještě chvilku počkejme, pak určitě s dobrým kandidátem vystoupíme," řekl.

Ke spekulacím o své kandidatuře se odmítavě vyjádřil europoslanec a znovuzvolený místopředseda ODS Alexandr Vondra. "Já to tričko viděl taky, vypadalo moc hezky, ale zatím o tom neuvažuji," uvedl k nápisu na tričku jednoho z delegátů.

Lídři dalších vládních stran při příchodu na jednání připouštěli, že o společném kandidátovi debatují, jak se jejich uskupení zavázala v koaliční dohodě. "Bylo by zodpovědné, abychom se minimálně na vládní úrovni bavili, kdo by měl dostat naši podporu," řekl šéf STAN Vít Rakušan. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky hledání kandidáta zbrzdilo dění na Ukrajině po ruské vojenské invazi.

Vytížení vládních špiček situací na Ukrajině brzdí postup při výběru kandidáta i podle Fialy. "Není čas se o tom bavit, hledat tu správnou osobnost," připustil. Kandidát se musí vybrat pečlivě i vzhledem k obvykle vyšší účasti u prezidentských voleb, doplnil. Musí totiž obstát i proti soupeřům, kteří využijí populistické postupy, míní.

Nový prezident by měl podle Fialy být osobností, na kterou se mohou občané spolehnout. "Který bude respektovat Ústavu, bude přesvědčen o tom, že máme být pevnou součástí Západu a bude nás důstojně reprezentovat," řekl. Výběr je podle něj otázka několika dalších měsíců.

Podle reportéra serveru EuroZprávy.cz se v atmosféře na místě stále odrážela euforie z úspěchu v říjnových sněmovních volbách, kdy ODS stála v čele vítězné koalice Spolu. Odpovídala tomu i důvěra, kterou v hlasování od delegátů obdrželi předseda Petr Fiala a 1. místopředseda Zbyněk Stanjura.

V projevech řečníci z řad ODS v čele s premiérem Fialou i hosté z ostatních vládních stran vyzdvihovali úspěch v loňských volbách, zároveň však zdůrazňovali, že vládní angažmá je teprve na svém začátku, proto je nutná pokora. V kuloárech byly velkým tématem i blížící se komunální a senátní volby na podzim letošního roku a prezidentská volba na začátku příštího roku.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petr Fiala (ODS) prezidentské volby 2023

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy