Koalici ve Zlíně vytvoří ANO s ODS, lidovci a Piráty, primátorem zůstane Korec

Ve Zlíně se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů. Novinářům to dnes řekl primátor Jiří Korec, který byl lídrem ANO. Primátorem by měl zůstat. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají čtyři subjekty 27 mandátů. Připraví koaliční smlouvu.

ANO bylo s ODS, lidovci a Piráty v koalici i v posledních čtyřech letech, členem koalice byli také Starostové a nezávislí (STAN). Po volbách se ANO s trojblokem dohodlo na vytvoření základu nové koalice a na tom, že s dalšími subjekty budou o případném rozšíření koalice jednat společně. Podle Korce se jednalo i o tom, zda STAN do koalice zapojit. Zástupce trojbloku a lídr ODS Tomáš Goláň však již dříve uvedl, že k tomu není důvod a není reálné, že by s nimi šli STAN do koalice.

Korec dnes novinářům řekl, že po volbách hnutí jednalo se STAN i hnutém Zlín 21, které skončilo druhé. "Probírali jsme a zvažovali možnosti, které nám nabídli. Dvacet sedm zastupitelů je pro nás dostatečných a na základě vyhodnocení pro a proti zvítězila varianta ANO s trojblokem," uvedl Korec. Jednotlivé gesce podle něj ještě rozděleny nejsou, bude se o tom nyní jednat při přípravě koaliční smlouvy. Připravena by mohla být do týdne. Ustavující zastupitelstvo by mělo být 20. října.

ANO získalo ve Zlíně 14 mandátů, což je o pět více než před čtyřmi lety. Výrazně posílila také ODS, má sedm mandátů, v minulých volbách získala tři. Lidovci s podporou TOP 09 a Piráti mají po třech mandátech. Hnutí Zlín 21, které bylo ve volbách druhé, získalo sedm křesel, čtyři mandáty má SPD, STAN tři.

Související

Markéta Vaňková

Primátorkou Brna se opět stala Vaňková, Zlín povede primátor Korec, Opavu Navrátil

Zastupitelé Brna dnes na ustavujícím zasedání zvolili primátorkou Markétu Vaňkovou (ODS). Ve funkci bude druhé volební období. Prvním náměstkem se stal brněnský předseda hnutí ANO René Černý. Koalici v Brně tvoří ODS s TOP 09, hnutí ANO, KDU-ČSL se STAN a ČSSD. Primátorem Zlína se opět stal Jiří Korec z hnutí ANO. Do čela krajského města ho dnes zvolilo ustavující zastupitelstvo. Primátorem Opavy se dnes opět stal Tomáš Navrátil z vítězného hnutí ANO. Rozhodli o tom zastupitelé na ustavujícím zasedání. Navrátila podpořilo 23 zastupitelů.
Zlín

Ve Zlíně sestaví koalici hnutí ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů

Koaliční smlouvu dnes ve Zlíně podepsali zástupci vítězného hnutí ANO a trojbloku ODS, lidovců a Pirátů. Primátorem by měl být i nadále Jiří Korec, který byl lídrem ANO a město vedl v končícím volebním období. Čtyři subjekty již minulý týden v pondělí podepsaly dohodu o povolební spolupráci. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 27 mandátů. Ustavující zasedání zastupitelstva bude ve čtvrtek 20. října.

Více souvisejících

Zlín

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 56 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy