Ve Zlíně sestaví koalici hnutí ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů

Koaliční smlouvu dnes ve Zlíně podepsali zástupci vítězného hnutí ANO a trojbloku ODS, lidovců a Pirátů. Primátorem by měl být i nadále Jiří Korec, který byl lídrem ANO a město vedl v končícím volebním období. Čtyři subjekty již minulý týden v pondělí podepsaly dohodu o povolební spolupráci. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 27 mandátů. Ustavující zasedání zastupitelstva bude ve čtvrtek 20. října.

Rada města bude i nadále jedenáctičlenná, ANO v ní bude mít většinu šesti hlasů. Tři zástupce bude mít ODS, po jednom lidovci a Piráti. Programové prohlášení nebude podle Korce hotové do ustavujícího zastupitelstva, mělo by být připraveno na první řádné zastupitelstvo v listopadu.

ANO bude mít primátora, tři náměstky, z toho dva uvolněné, a dva radní, jeden bude uvolněný a druhý neuvolněný. Za ODS budou dva uvolnění náměstci primátora a jeden neuvolněný radní. Lidovci obsadí křeslo neuvolněného náměstka, Piráti budou mít uvolněného radního.

Uvolněných pozic v radě bude sedm, což je o dvě více než v končícím volebním období. Přibude jeden uvolněný náměstek a jeden uvolněný radní. Podle Korce to bude znamenat náklady vyšší o 120.000 korun měsíčně. "Jsme si toho vědomi, ale stojíme si za tím," uvedl Korec, podle kterého budou prioritami doprava a bydlení. "V dopravě se řeší obchvat Zálešné, pravobřežní komunikace, Prštenská příčka, koordinace dopravního terminálu a další významné věci. Potřebujeme člověka, který se tomu bude plnohodnotně věnovat," řekl dnes novinářům Korec. Náměstek Michal Čížek (ANO) se bude zabývat velkými investičními projekty v dopravě a radní Václav Kovář (ANO) bude mít na starosti provozní část, jako jsou opravy komunikací a chodníků.

V bydlení bude mít náměstek Pavel Brada (ANO) na starosti prostorové a územní plánování, architekturu a přípravu rozvojových ploch, radní Jiří Robenek (Piráti) správu bytů i novou zástavbu. "Je důležité, aby nové bydlení bylo cenově dostupné, potřebujeme tady udržet absolventy vysoké školy, aby neodcházeli do větších měst. Byť je nyní situace ekonomicky náročná, prostor k výstavbě je," uvedl Robenek. "Chceme navyšovat počet obyvatel, máme ambici zastavit vylidňování a potřebujeme mít plnohodnotné zastoupení v radě v gescích, které k tomu mohou přispět," uvedl Korec. Také Miroslav Chalánek (ODS), který by měl být náměstkem primátora odpovědným za ekonomiku a energie, navýšení počtu uvolněných členů rady hájí. "Náklady se zvýší, ale neberu to jako náklad, ale jako investici," uvedl Chalánek.

Neuvolněnou náměstkyní primátora bude Jana Bazelová (ANO), která bude mít na starosti mládež, tělovýchovu a sport či spolupráci s komisemi místních částí, spolupracovat s ní bude neuvolněný radní Tomáš Krajíček (ANO). Uvolněnou náměstkyní pro školství, kulturu a památkovou péči bude Martina Hladíková (ODS), jako neuvolněný bude vykonávat funkci člena rady Pavel Konečný (ODS), který bude spolupracovat s neuvolněným náměstkem Vojtěchem Volfem (KDU-ČSL) v oblasti sociálních věcí a péče o zdravotně postižené. Volf bude mít na starosti i životní prostředí a zemědělství.

ANO bylo s ODS, lidovci a Piráty v koalici i v posledních čtyřech letech, členem koalice byli také Starostové a nezávislí (STAN). V letošních volbách však STAN získali jen tři mandáty, před čtyřmi lety jich měli devět. Po volbách jednalo ANO a trojblok i s hnutím Zlín 21, které skončilo druhé, a se STAN, nakonec se podle Korce rozhodlo, že 27 zastupitelů je dostatečných a zvítězila varianta ANO s trojblokem.

Hnutí ANO získalo ve Zlíně 14 mandátů, což je o pět více než před čtyřmi lety. Výrazně posílila také ODS, má sedm mandátů, v minulých volbách získala tři. "Je to významný okamžik pro ODS, po 12 letech se plnohodnotně vracíme na posty, které nám umožňují aktivně vstupovat do řízení města. Je to pro nás nová etapa," řekl dnes Chalánek, který chce ve městě dokončit velké projekty či dopravní stavby. Lídrem ODS byl senátor Tomáš Goláň, v radě města však nebude. "Věřili jsme, že situace je taková, že můžeme sáhnout i po primátorovi, na to jsme zaměřili kampaň. Ambice, se kterou do toho pan Goláň šel, se nenaplnila. Jak pokračovalo vyjednávání a seznamoval se s místními poměry, v určité chvíli řekl, že ambici pracovat v radě nemá," uvedl Chalánek. Goláň však bude zastupitelem. Lidovci s podporou TOP 09 a Piráti mají po třech mandátech. V opozici bude Hnutí Zlín 21, které získalo sedm křesel, čtyři mandáty má SPD, STAN tři.

Související

Markéta Vaňková

Primátorkou Brna se opět stala Vaňková, Zlín povede primátor Korec, Opavu Navrátil

Zastupitelé Brna dnes na ustavujícím zasedání zvolili primátorkou Markétu Vaňkovou (ODS). Ve funkci bude druhé volební období. Prvním náměstkem se stal brněnský předseda hnutí ANO René Černý. Koalici v Brně tvoří ODS s TOP 09, hnutí ANO, KDU-ČSL se STAN a ČSSD. Primátorem Zlína se opět stal Jiří Korec z hnutí ANO. Do čela krajského města ho dnes zvolilo ustavující zastupitelstvo. Primátorem Opavy se dnes opět stal Tomáš Navrátil z vítězného hnutí ANO. Rozhodli o tom zastupitelé na ustavujícím zasedání. Navrátila podpořilo 23 zastupitelů.

Více souvisejících

Zlín

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy