Komunisté odpoledne projednají postoj ke zvýšení schodku rozpočtu

Komunisté budou před středeční schůzí sněmovního rozpočtového výboru na dnešním odpoledním zasedání širšího vedení ladit stanovisko k vládnímu návrhu na zvýšení rozpočtového schodku z 320 na 500 miliard korun. Dosud KSČM menšinový kabinet při hlasování o rozpočtu podporovala. Předseda KSČM Vojtěch Filip ČTK dnes řekl, že pokud jednotlivé položky už komunisté odsouhlasili, měli by hlasovat i pro navýšení, a to včetně daňového balíčku.

Podle poslance Jiřího Dolejše má kromě ekonomických aspektů jednání o rozpočtu i politické. Když měly ODS a SPD odvahu hlasovat pro daňový balíček, měly by hlasovat i pro úpravu rozpočtu, řekl.

"Pokud se to skládá z položek, které jsme odsouhlasili, to znamená podporu covidových programů, podporu zaměstnanců, podporu sociální péče, tak ano," uvedl Filip na dotaz, zda by komunisté měli navýšení podpořit. Podle propočtů KSČM dávají jednotlivé položky v souhrnu zhruba 480 miliard korun. "Vychází to asi na 480 miliard, tak pravděpodobně ano, bude tam nějaká rezerva," shrnul Filip.

Rozpočet bude podle Dolejše poznamenán daňovým balíčkem. "Vládě budou vysychat peníze, tudíž si bude muset zvýšit deficit a vládní dluh. Na druhou stranu někdo za ten daňový balíček může, někdo ho s vládou prohlasoval, čímž mám na mysli zejména ODS a také SPD. Když měly odvahu hlasovat pro daňový balíček, pochopitelně by měly mít odvahu hlasovat i pro úpravu státního rozpočtu, to je politická souvislost a to neodhadnu, jak to dopadne," řekl Dolejš ČTK.

Senátní verze balíčku, jak ji schválili poslanci 22. prosince loňského roku, znamená pro státní rozpočet výpadek příjmů 89,5 miliardy korun. Tehdy už schválený státní rozpočet s tím nepočítal. Pro hlasovalo 70 ze 104 přítomných poslanců, a to poslanci ANO, ODS a SPD, dva z pěti lidovců, komunistka Miloslava Vostrá jako jediná z klubu KSČM a čtveřice nezařazených poslanců z Trikolóry a Jednotných.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhuje schválit rozpočtovou novelu ve stavu legislativní nouze. Sněmovna by o návrhu měla jednat ve čtvrtek. Celkové příjmy rozpočtu by letos měly být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

Podle oslovených ekonomů navrhovaný schodek 500 miliard korun je neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun.

Ve výdajích novela podle ministerstva financí počítá s 37 miliardami korun na podporu podnikání v podobě nového programu na podporu podnikatelů spočívajícího v platbách za zaměstnance, programu Antivirus, programu pomoci podnikatelům v gastronomii, programu na podporu lyžařských středisek a veletrhů. Novela dále počítá s uvolněním 12,2 miliardy korun na odměny zdravotníkům za nasazení při druhé vlně pandemie, pokrytím nákladů na testování přítomnosti viru ve školách za 3,8 miliardy korun nebo sedmi miliardami korun na nákup vakcín. Zároveň novela o 2,7 miliardy zvyšuje výdaje určené na přídavky na děti a o 1,7 miliardy korun půjde více na aktivní politiku zaměstnanosti.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM státní rozpočet Vojtěch Filip (KSČM) Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy