Komunistům se nezdá privatizace bytů OKD, Benešová má věc vyšetřit

Komunisté na základě zprávy sněmovní vyšetřovací komise k historii privatizace těžařské společnosti OKD vyzvala vládu, aby se zabývala privatizačními zločiny. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by pak měla prověřit právní okolnosti privatizace bytů, které byly do prodeje společnosti zahrnuty. Novinářům to během projednávání závěrů práce komise na plénu dolní komory řekl poslanec KSČM a člen komise Leo Luzar.

Podle poslance z Moravskoslezského kraje byly byty do privatizace zahrnuty neprávem a Benešová by měla posoudit, zda je možné věc dále vyšetřovat. Představuje si, že ministryně vybere skupinu právníků, kteří věc posoudí.

Připomněl, že nedávno společnost spravující 45.000 bytů po OKD změnila majitele. Podle něje to může souviset s prací sněmovní komise a dál to oddaluje vymahatelnost podmínek, za kterých byly byty privatizovány. "Sám budu zvědav, jak se k tomu vlastník domů postaví," uvedl.

Novým majitelem bytů se přes koupi firmy Residomo stane švédská společnost Heimstaden Bostad patřící mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Za koupi společnosti Residomo zaplatí zhruba 1,3 miliardy eur (téměř 33 miliard Kč). Transakci začal v polovině ledna posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Residomo je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. V majetku má hlavně někdejší hornické byty. Bývalá společnost RPG Byty je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Marie Benešová OKD privatizace Residomo (dříve RPG Byty) Ministerstvo spravedlnosti Leo Luzar (KSČM)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy