KSČM neprosadila, aby Sněmovna odmítla postup Senátu vůči Radě ČT

Sněmovna se odmítla zabývat návrhem KSČM, aby označila kritiku Senátu vůči Radě České televize za nabourávání demokratického právního státu. Snahu komunistů podpořili v podstatě jen zástupci SPD a Trikolóry. Žádná z těchto stran zastoupení v horní komoře Parlamentu nemá.

Sněmovna měla podle poslance KSČM Jiřího Valenty odmítnout "jakékoli pokusy Senátu o politické zásahy do nezávislosti Rady České televize a její kontrolní činnosti". Dolní komora měla také vyzvat Senát, "aby upustil od jakékoli dalšího nabourávání principů demokratického právního státu a parlamentní demokracie, mezi které nepochybně patří také svrchovaná a politicky nezávislá činnost Rady České televize". Pro projednání návrhu hlasovalo pouze 38 ze 183 přítomných poslanců.

Valentův návrh se týkal usnesení Senátu z 19. listopadu, v němž horní komora konstatovala, že odvolání dozorčí komise Radou České televize nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Senát současně požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se pochybeními rady zabýval a v případě jejich potvrzení zvážil odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Rada ČT podle senátorů nepostupovala transparentně, odvolání členů dozorčí komise řádně nezdůvodnila a nepostupovala podle zákona, když odvolala dozorčí komisi jako celek, nikoli pouze její jednotlivé členy.

Rada podle jejího místopředsedy Pavla Matochy měla vážné výhrady k práci komise jako svého poradního orgánu. Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Matocha označil postup dozorčí komise v této věci za diletantský. Později nicméně rada na mimořádném jednání podle části senátorů na základě stejných podkladů nákup schválila.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Rada České televize Poslanecká sněmovna Senát ČR

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy